Mini-cursus: leer 12 effectieve manieren om huidveroudering tegen te gaan (rond de overgang)!

Gepubliceerd op 29 april 2024 om 07:20

Rimpels voorkomen is een illusie. Wel kun je het ontstaan van rimpels verminderen. Leer de 12 beste tips van een professionele skincare expert!

De overgang is voor veel vrouwen niet altijd de meest fijne periode. Los van het psychische gedeelte dat je ermee wordt geconfronteerd dat je taak om kinderen te baren voorbij is, brengt het ook lichamelijk het één en ander met zich mee. Je lijf maakt een veranderingsproces door op vele vlakken. Je menstruatie wordt minder en stopt uiteindelijk helemaal. Door de hormonale veranderingen dienen o.a. stemmingswisselingen, gewichtstoename, zweet uitbraken en ook huidveranderingen zich aan. Over het laatste gesproken, het krijgen van rimpels is waar de meeste vrouwen niet op zitten te wachten. Dit komt mede door het sociaal acceptabele beeld dat hieraan hangt. Waarbij mannen opeens als meer aantrekkelijk worden gekenmerkt naar mate ze ouder worden, wordt het uiterlijk van vrouwen op deze leeftijd juist vaak als minder aantrekkelijk gezien en soms zelfs keihard afgestraft. Iets dat door o.a. de (social) media nog eens extra wordt benadrukt. Dit is wat er helaas voor kan zorgen dat veel vrouwen zich minder zelfverzekerd voelen naar mate ze de fase van de overgang doormaken en in sommige gevallen zelfs psychische klachten ervaren.

Rimpels.... Op een gegeven moment ontkomt niemand er meer aan. Rimpels voorkomen is dan ook een illusie. Wel is het mogelijk om huidveroudering in zekere mate tegen te gaan.

Waardoor ontstaan rimpels? Vanaf je 30e neemt de collageenaanmaak en elastine af in je lichaam. Hierdoor wordt de huid minder vol en op den duur slapper. Rond je 50e stopt de collageenproductie zo goed als helemaal. Dit komt mede door de hormonale veranderingen. De hoeveelheid rimpels op een bepaalde leeftijd is afhankelijk van meerdere factoren zoals genen/erfelijkheid, maar ook externe factoren zoals roken, stress en de mate van huidverzorging. Daarom is het ook belangrijk om vanaf jonge leeftijd al bezig te gaan met het verzorgen van je (gezichts)huid. Dit zal op latere leeftijd zeker z'n vruchten afwerpen. Dan rest de vraag: waarop heb je zelf invloed en wat kun je doen om de strijd tegen rimpels aan te gaan? Dat gaan we doornemen aan de hand van 12 bruikbare tips!

Foto: Freepik

12 beste tips om huidveroudering tegen te gaan

  1. Een structurele goede huidverzorging - De verzorging van je (gezichts)huid is belangrijk. Zowel het reinigen als het verzorgen van je huid draagt bij aan de conditie ervan. Door je huid goed te reinigen en in te smeren, ook voor de nacht, krijgt de huid meer kans zich goed te herstellen gedurende de slaap. Alle werkzame stoffen in de verzorgingsproducten kunnen zo optimaal worden opgenomen in je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid er de volgende dag rustig en gevoed uitziet. Dit uit zich in een meer glanzende, maar ook stevigere huid. Wél is het belangrijk dat je hier een routine in ontwikkelt die je consequent aanhoudt. Dus een dagelijkse herhaling van je gezichtsverzorging is een must!
  2. Voldoende slaap en rust - Voldoende slaap is essentieel voor je huid. Slaap is gewoon noodzakelijk voor je hele lichaam. Het slaapproces is bevorderlijk voor elke cel in je lichaam. Tussen de 7-8 uren slaap per nacht zorgt ervoor dat je huid er de volgende dag uitgerust en gevoed uitziet. Vergelijk het maar hoe je huid er uitziet na een nachtje van weinig slaap (met alcohol) of in een gestresste periode. Vaak is het zichtbaar dat deze er dan veel minder vol, slapper, erg vochtarm en enigszins rimpelig uitziet en ook aanvoelt. Te weinig slaap zal zeker zijn uitwerking hebben op je gezichtshuid.
  3. Niet roken en weinig tot geen alcohol - Laten we er niet omheen draaien: roken is slecht voor je! Het heeft een afbrekende werking op meerdere factoren o.a. je huid. Het komt je waarschijnlijk wel bekend voor die iets oudere vrouw met een lage, hese, schorre stem en een zeer grauw, dof en rimpelig gezicht. Voornamelijk is langdurig roken gedurende vele jaren hier de oorzaak van. De invloed van roken op de huid is zo groot dat zelf de huidskleur verandert bij hardnekkige rokers. Deze heeft een soort van geel/oranje kleur. Daarnaast zorgt roken voor een veel grovere huidstructuur zoals grote zichtbare poriën en huidverslapping rond de mond. Alcohol daarentegen onttrekt het vocht uit je lichaam zoals in het voorgaande punt al besproken. Regelmatig (buitensporig) gebruik van alcohol toont nog meer negatieve verschijnselen van de huid, zoals een grijzige, doffe kleur van de huid en dringt zelfs dermate door in de huid dat de geur van alcohol ook te ruiken is.
  4. Stressvermindering - Cortisol is één van de hormonen die vrij komt tijdens stress in je lichaam. Te veel en langdurige aanwezigheid van cortisol heeft nadelige gevolgen o.a. het stagneren van de celontwikkeling/groeiprocessen. Cortisol vermindert de aanmaak van collageen en elastine. Deze twee huideigen stoffen zijn nodig voor een stevige (gezichts)huid. Als deze stoffen gedurende een periode van stress in mindere mate worden aangemaakt door het lichaam, kan dit voor huidverslapping zorgen, dat zich uiteindelijk toont in de vorm van rimpels. Dit is ook de reden dat personen die voor langere periode onderhevig zijn aan stress, er in een korte tijd ouder uit kunnen zien. Regelmatig bewegen en/of sporten heeft een stress verlagende werking. Een flinke wandeling kan je dan ook al goed doen om even tot rust te komen (in je hoofd). Ook mediteren kan hier aan bijdragen. Kortom regelmatig tijd maken voor ontspanning heeft ook een goede invloed op vroegtijdige huidveroudering. Tijd vrijmaken voor jezelf is een keuze, ook al ervaar je dit soms niet zo. Sta er daarom goed bij stil hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Dit zal ook altijd een goede uitwerking hebben op je omgeving. Er is tot slot maar één jij!
  5. Voldoende water drinken - Het lichaam bestaat voor zo'n 50 - 70% uit water. Daarom is het niet zo vreemd dat voldoende water drinken goed is voor je. Ook de cellen van je huid bestaan o.a. uit water. Om te voorkomen dat deze er verschrompeld (lees: vochtarm) uitzien, is het belangrijk om dit aan te vullen door genoeg vocht tot je te nemen. 1 - 1,5 liter vocht per dag. Naast de aanvulling van het vochtgehalte in je lichaam, heeft water drinken ook een reinigende werking op je huid van binnenuit. Alle afvalstoffen worden door je nieren gefilterd en zo kunnen afvalstoffen (ook van die van invloed zijn op je huid) het lichaam verlaten d.m.v. een bezoekje aan het toilet.
  6. Collageensupplementen - Over dit onderwerp zijn de meningen nogal verdeeld. Bepaalde artsen stellen de werking hiervan ter discussie omdat als collageen het wonder zou zijn, dan er niemand meer met rimpels op deze aarde hoeft rond te lopen. Althans voor degene die hier waarde aan hecht. Wel wordt er daarbij aangegeven dat een supplement, net zoals vitaminesupplementen, een aanvullende, ondersteunende werking kan hebben. Zelf slik ik jaren collageensupplementen en mijn ervaring is dat het wel degelijk een positieve invloed heeft op de conditie van je huid. Fijne lijntjes zijn minder diep en de huid ziet er voller en glanzender uit. Het effect ervan was zeker zichtbaar toen ik een tijdje (bewust) ben gestopt. Wel heeft het slikken van collageen de beste werking in combinatie met een goede huidverzorging. Naar mijn mening zijn deze 2 onafscheidelijk van elkaar. Mijn favoriet zijn de tabletten van New Nordic! (klik op de rode link). Deze heb ik al meerder keren gedeeld via een foto op social media.
  7. Hyaluronzuur - Dit is voor veel mensen minder bekend. Maar je huid bestaat van nature uit o.a. hyaluronzuur. Dit zorgt ervoor dat je huid er voller uitziet. Naar mate je ouder wordt neemt ook dit af en kun je dit aanvullen door middel van het innemen van hyaluronsupplement of het gebruik van crèmes en/of serums die hyaluron bevatten. Zelf gebruik ik met name een supplement rond en tijdens mijn (vlieg)vakanties. Vliegen heeft een nadelige werking op je huid. Door de droge lucht in het vliegtuig en het luchtdrukverschil tijdens de vlucht droogt je huid erg uit. Door je huid goed van te voren in te smeren, maar ook tijdens een vlucht, voorkom je dat je huid erg droog en trekkerig aanvoelt. Daarbij kan het innemen van hyaluron ondersteunen. Ook heb ik gemerkt dat ik hierdoor minder last heb van een onrustige huid tijdens de vakantie, zoals kleine onzuiverheden in de vorm van kleine pukkeltjes etc. Dit komt vaak door de vliegtuigvlucht. Aanrader dus tijdens voor de komende vakantie! Een voorbeeld hiervan zijn de gummies van Bears with Benefits. (klik op de rode link). Deze zijn handig om mee te nemen op reis!
  8. Stimulatie van het bindweefsel - De huid bestaat uit meerdere lagen. Het meest diepe gedeelte hiervan is het bindweefsel. Het woord zegt het al het bindt het weefsel. Naar mate je ouder wordt neemt de binding van dit weefsel helaas ook af. Er zijn manieren om de binding hiervan te bevorderen zoals een bindweefselmassage (kan enigszins wat pijnlijk zijn) en een microneedling treatment. Ook kun je dit zelf doen door het bindweefsel te stimuleren met een microneedling roller. Dit is een klein apparaatje met een roller met hele fijne naaldjes erop. Door het rollen van deze naaldjes over je huid, steken deze als ware in je huid en wordt het bindweefsel gestimuleerd. Het is raadzaam om van dit product eentje van goede kwaliteit te kopen. Het is belangrijk dat de naaldjes goed vastzitten en niet loslaten in de huid. De naaldjes zijn zo fijn, dat ze eenmaal achtergebleven in de huid, niet goed zichtbaar zijn met het blote oog. Meer hierover binnenkort in een andere blog. 
  9. Face yoga - Vaak wordt er wat lacherig over gedaan. Maar toch is het niet zo gek dat het stimuleren van je spieren in je gezicht van invloed kan zijn op het sneller ouder worden van je gezicht. Wat zou anders de reden zijn dan veel mensen zich altijd in de sportschool bevinden. Dit doen de meesten om naast fit er ook strak en gespierd uit te willen zien. Door de spieren te trainen, worden deze sterker en groter, waardoor de huid erom heen zich ook aanspant. Dit is ook wat er plaats vindt bij face yoga als je dit regelmatig doet. Ikzelf ben groot fan van face yoga. Ik doe dit dan ook al jaren. Je kunt er o.a. voor zorgen dat de neuslippenplooi minder slap wordt. Dit houdt in dat je wangen minder gaan hangen! Face yoga is in de Oost-Aziatische landen zoals Korea en Japan erg populair.
  10. Vitamine A zuur - Vitamine A zuur zelf is alleen verkrijgbaar op recept. Wel zijn er varianten op de markt die ook jij kunt aanschaffen. Voorbeeld hiervan is retinol in de vorm van een crème of serum. Wat doet vitamine A zuur? Het heeft een exfoliërende werking op de huid. Daarmee wordt het bovenste laagje met dode huidcellen als ware verwijderd om zo weer plaats te maken voor een nieuwe laag. Hetgeen ervoor zorgt dat de huid er weer vlakker is met minder oneffenheden zoals fijne lijntjes en littekens (van puistjes etc.). Het met regelmaat toepassen hiervan kan de rimpels minder diep maken. Let wel, pas op met overmatig gebruik van deze producten. Want dit kan juist zorgen voor blijvende beschadiging van de huid! Lees meer tips over de juiste huidverzorging routine in de blog 'De beste gezichtsverzorging 4 stappen'. (klik op de rode link)
  11. Beweging - Dit heeft geen uitgebreide toelichting nodig lijkt mij. Bewegen is ontzettend goed voor je! Regelmatig voldoende beweging zorgt voor een gezond lichaam en geest. Beweging zorgt voor o.a. een goede doorbloeding in je lijf en ook in je huid. Dit zorgt los van een stralende gezond uitziende blik, ook voor een stralende huid! Wil je meer weten over beweging? Lees dan onze leuke blogs met allerlei tips and tricks in de categorie 'afvallen en beweging'. (klik op de rode link)
  12. Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste - Eigenlijk kun je alle eerder besproken tips laten uitvoeren in een schoonheidssalon. Het fijne hiervan is dat behandelaar, de schoonheidsspecialiste ook nog eens de nodige kennis en ervaring heeft op dit gebied. In dit geval mag je ervan uitgaan dat tijdens de behandeling hiervoor de beste en juiste apparaten en producten worden gebruikt die je zelf niet als particulier kunt aanschaffen. Daarnaast ervaren de meeste mensen zowel vrouw als man, een bezoek aan de schoonheidsspecialiste als een kado aan zichzelf. Jezelf laten verwennen werkt ook nog eens ontstressend. Ik zou zeggen: plan een keertje een afspraak (samen met een vriend(in), zus of moeder). Bij mensen die structureel (lees: om de 6 weken) een behandeling ondergaan zie je wel degelijk een groot verschil t.a.v. de conditie van de huid. Tijdens mijn werkzaamheden als schoonheidsspecialiste was ík zelfs af en toe verbaast hoe mooi de huid er van bepaalde vrouwen op leeftijd uitzag. Echt prachtig!

Bonus - Botox en/of fillers!

Dan als laatste een iets beladen onderwerp; botox en/of fillers. Wat is het verschil? Botox legt een spier plat, zodat de spier niet meer kan samentrekken. Bijv. aan de zijkant van je ogen. Door botox in te laten spuiten verminder je de vorming van kraaienpootjes. Fillers vullen de huid op. Door bijvoorbeeld fillers in de plooi tussen je neus en mond te laten spuiten, oogt deze minder diep omdat de plooi wordt opgevuld. Hierdoor lijkt het dat je wangen minder hangen. Na je 40e verslapt namelijk de huid van je wangen en de spier onder de neuslippenplooi. De werking van botox en fillers is tijdelijk en varieert tussen de 3-6 maanden. Dit is o.a. afhankelijk van de plek waar en de hoeveelheid die wordt ingespoten.

Ook vandaag de dag staat het onderwerp botox en fillers nog steeds ter discussie. Het wordt door veel mensen (in bepaalde landen, o.a. in Nederland! Het land van "Doe maar gewoon".) als controversieel beschouwd. Toch is dit best gek als je het mij vraagt. Waar iedereen het heel normaal vindt dat ieder kind bijna standaard een beugel krijgt om tanden recht te zetten voor een mooier uitziend gebit (van nature stonden deze tanden dus niet recht!) en er volop grijze haren worden geverfd, worden veel vrouwen (ook mannen vergis je niet) die botox en/of fillers hebben laten doen keihard aangevallen als ze hun huid wat strakker laten maken of laten opvullen, alsof ze een misdaad hebben begaan. Uiteraard heb je ook hierin een middenweg. Maar ik blijf het raar vinden dat mensen hier zo snel een oordeel over vellen. Als de persoon in kwestie hierdoor blijer, zelfverzekerder is en geen psychische klachten (meer) ervaart. Wat heeft de maatschappij dan uiteindelijk liever? Tijdens mijn opleiding voor schoonheidsverzorging werd ook dit onderwerp behandeld en leer je de verschillen herkennen voor en na cosmetische ingrepen. Geloof mij er zijn heel veel (bekende) mensen waarvan men denkt dat deze natuurlijk mooi oud worden, dit helemaal niet het geval is. Ook in dit geval geldt, niets is wat het lijkt. Ook zijn er een aantal die er ronduit voor uitkomen dat ze iets hebben laten doen en waarbij sommige aangeven groot voorstander te zijn. Naar mijn mening zien een aantal van hen er ook prachtig uit. Vaak betreft dit een totaalplaatje en gebruiken deze personen dit in combinatie met de eerder besproken tips. Ik zeg: "Laat iedereen lekker doen waar hij of zij zich prettig bij voelt en maak je lekker druk om jezelf!" Dan heb je het met deze tips al druk genoeg.

Dit was de mini-cursus: leer 12 effectieve manieren om huidveroudering tegen te gaan (rond de overgang)! Wil je graag alles leren over huidverzorging? Lees dan meer hierover op onze website in de categorie 'huidverzorging en make-up'. (klik op de rode link) Een heel verhaal, maar wel erg leerzaam, toch!? Tot snel in een nieuwe blogpost!

 

Liefs,

Natasja Young Mi

 

We zijn erg benieuwd wat je vond van deze mini-cursus? Wat heb je geleerd? Laat het ons dan weten en plaats een reactie hieronder. Ben je enthousiast? Deel de mini-cursus dan ook met een vriendin, je moeder of collega! Wees er snel bij, want binnenkort is de mini-cursus alleen nog te downloaden via een inschrijving via onze website!

Disclaimer: bovenvermelde content is enkel gebaseerd op een verwijzing, eigen ervaring, kennis en/of mening van de schrijver. 

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent: wanneer je op deze link klikt en het item aankoopt, houder van de website hiervan een klein percentage ontvangt. Dit kost jou overigens niets extra. Op deze manier kunnen we wél mooie content blijven maken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.