
Dol op surinaamse bami van de toko? Wist je dat deze bami vrij simpel is zelf om te maken? Maak deze bami nu zelf aan de hand van een traditioneel familierecept van doleres!
Wie is Doleres? Doleres is een vriendin en heeft mij ooit deze heerlijke Surinaamse bami leren maken volgens een oud familierecept dat elke keer van moeder op dochter/zoon is doorgegeven in de familie van Doleres. Met af en toe een uitzondering aan een vriendin;)
Wat heb je nodig?
3-4 pers.
- 350 gram spaghetti of noodles (bij voorkeur spaghetti)
- 300 gram kipdijbeenfilet of gewone kipfilet
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of uitgeperst
- 150 gram fijngesneden soepgroenten
- 1 volle theelepel ketoembar (oftewel koriander)
- 1 volle theelepel djahé (oftewel gember)
- 1/2 theelepel djinten (oftewel komijn)
- 1 kleine rode peper, fijngesneden of een 1-2 theelepel(s) sambal
- 4 eetlepels dikke ketjap manis (zoet)
- 1 eetlepel zoute ketjap
- 1 klein handje verse koriander, fijngehakt
- 2 eetlepels (wok)olie
Bron: Doleres
Foto recept: Natasja Young Mi

Bereiding
Begin met het koken van de spaghetti in ruim kokend water volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de spaghetti af in een vergiet en spoel deze af met koud water. Laat deze vervolgens uitlekken in de vergiet.
Zet een grote wok op het vuur en laat deze heel heet worden. Doe de olie in de pan tot deze gaat 'lopen' in wok. Dit betekent dat de olie heet genoeg is. Fruit de ui tot deze glazig is en voeg de knoflook toe. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt. Hiermee voorkom je dat de smaak van de knoflook bitter wordt. Dan is het tijd voor de kipfilet. Bak deze mooi licht bruin samen met ui en de knoflook. Voeg de fijngesneden soepgroenten toe en roerbak deze tot eigen gewenste zachtheid mee. Het is raadzaam om de groenten niet te lang te bakken. Hoe korter des te meer de vitamines bewaard blijven. Voeg tot slot de fijngesneden peper of sambal toe. Roerbak dit nog even kort mee.
Zet het vuur op middel of zachte vlam. Voeg de kruiden tegelijk toe en bak deze al roerend voor één minuut mee. Het is belangrijk om de kruiden eerst mee te bakken, zo voorkom je dat er 'bepaalde stoffen' vrijkomen. Deze kunnen soms hoofdpijnklachten veroorzaken. Als laatste de ketjap toevoegen en schep alles goed door elkaar heen. Voeg eventueel zout en/of peper naar smaak toe. Houd het geheel goed warm op een zacht vuur.
Dan is het tijd om de Surinaame bami op te scheppen. Voor een mooie presentatie, het liefst op een groot diep bord, schep de bami mooi als een klein heuveltje in het midden. Top het af met wat verse koriander. Kan ook worden vervangen door verse peterselie, mocht je geen fan zijn van koriander. In Suriname wordt er vaak wat schijfjes komkommer toegevoegd. De bittere smaak van komkommer reduceert vaak de pittigheid van het gerecht. Uiteraard is dit optioneel.
Dit is de Surinaamse bami van Doleres!
Njang swietie! Oftewel eet smakelijk in het Surinaams.
We zijn uiteraard erg benieuwd of je gerecht is gelukt. Heb je nog vragen over het gerecht? Ken jezelf een andere versie of vond je dit een interessant onderwerp. Laat dan een reactie achter. Wil je een ander recept proberen zoals een gerecht uit de Koreaanse keuken? Koreaans eten is de meest trendy food van dit moment in Nederland! Kijk dan voor meer in de categorie 'recepten en lifestyle'. (klik op de rode link)
Hou je van lekker eten, maar wil je ook graag bezig met afvallen en/of beweging? Lees dan ook onze blogposts in de categorie 'afvallen en beweging'. (klik op de rode link) Hier vind je allerlei effectieve tips en kun je routines leren om jouw ideale gewicht te bereiken. Neem die stap en kom vandaag nog in actie! Dit gaat jou zeker lukken met deze tips and tricks!
Disclaimer: content betreft een familierecept en kan afwijken van de originele versie van het oorspronkelijke traditionele gerecht. Schrijver heeft toestemming van houder van het recept.
Reactie plaatsen
Reacties