Wat is de beste behandeling om cellulite te bestrijden? Leer de eigen tips van een skincare expert voor thuisgebruik!
Nu we straks weer massaal de bikini's en badpakken aantrekken op vakantie, komen de verschillende soorten huidontsieringen ook weer te voorschijn. Of je er nou wel of niet op zit te wachten om deze te aanschouwen van een ander, één ding is duidelijk: er zijn veel mensen, met name vrouwen, die ermee kampen. Waar de één zich liever van top tot teen bedekt, floreert de ander schaamteloos in bikini met putten en al op het strand of gewoon in een heel kort broekje in de stad.
Er bestaan verschillende soorten ontsieringen van de huid die de meeste mensen liever kwijt zijn dan rijk. Je mag dan denken aan spataderen, veel moedervlekken, veel sproeten, striae (witte strepen aan de oppervlakte van de huid), keratosis pilaris (kippenvelletje) en cellulite. Cellulite is het onderwerp dat we deze keer gaan bespreken!
Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat cellulite iets compleet anders is dan cellulitis! Cellulite is de zogenaamde sinaasappelhuid en is een huidaandoening. Het is eigenlijk een ophoping van vet in de onderste laag van het bindweefsel. Het vet wordt als ware omhoog geduwd en hierdoor ontstaan de zichtbare hobbeltjes en putjes in de huid. Cellulites daarentegen is een ontsteking van het bindweefsel door een bacteriële infectie.
Het vreemde is dat er tot op de dag van vandaag maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar cellulite. Ik heb deze dan ook niet echt kunnen vinden (uit de beschikbare content online). De oorzaken lopen dan ook nogal uiteen en zijn niet altijd even duidelijk. Eén mythe kunnen we wel gelijk uit de wereld helpen en dat is dat niet alleen mensen, voornamelijk vrouwen, met overgewicht kampen met cellulite. Er zijn ook slanke vrouwen met cellulite. Zo'n 80% van de vrouwen heeft wel een vorm van cellulite. Dit vormt zich met name op de achterkant en binnenkant van de bovenbenen, op de billen en rond de heupen. Wel blijkt cellulite minder vaak voor te komen bij vrouwen met een donkere huid. Dit is overigens ook het geval met rimpels. De reden hiervan is dat het bindweefsel van mensen met een donker gekleurde huid vaak dikker en steviger is. Ook erfelijkheid speelt een rol.
Foto: Natasja Young Mi

Zoals al aangegeven, is er maar weinig bekend over de exacte oorzaken van cellulite. Wat we wel kunnen doen is in zoverre naar de beschikbare feiten kijken en dat is; vetophoping in het bindweefsel en de stevigheid (dikte) van de huid. Zelf heb ik gelukkig maar weinig last van cellulite. Dit komt mede door de toepassing van de tips die ik met je ga delen! Het beperkt zich bij mij alleen tot een beetje aan de achterkant van de bovenbenen. Dit is sinds een aantal jaren iets toegenomen sinds ik voornamelijk zittend (kantoor) werk doe. De logische verklaring hiervoor, naar eigen zeggen, is dat de huid op de zitvlakken vrij weinig goede doorbloeding krijgt gedurende een hele werkdag op kantoor. Een goede doorbloeding is essentieel voor de conditie van je huid. Daarnaast speelt ook ouderdom mee, want naarmate je ouder wordt neemt ook de stevigheid van het bindweefsel af. Verlies van collageen en elastine is hier onder andere de oorzaak van.
Een echte remedie tegen cellulite die is er (nog) niet. Vooral niet m.b.t één effectieve behandeling of product! Wél wil ik graag 5 tips delen met jullie die mij tot nu toe wél hebben geholpen om cellulite te lijf te gaan en te voorkomen!
8 Beste tips voor behandeling van cellulite (sinaasappelhuid) uit eigen ervaring van een skincare professional!
- Gewichtsbeheersing (oftewel je gewicht in balans houden) - Ondanks dat ook cellulite voorkomt bij slanke vrouwen, is deze over het algemeen op minder plekken aanwezig en minder zichtbaar bij deze vrouwen. Vermoedelijk heeft dit te maken met de aanwezigheid van de hoeveelheid vet op die plekken. Het is dan ook raadzaam om niet meer aan te komen in gewicht, liefst wat af te vallen als je graag wilt dat het op minder plekken zichtbaar is. Bovendien is een goed gezond gewicht ook bepalend voor je hele gezondheid.
- Regelmatig bewegen en/of sporten - Naast dat voldoende beweging en sporten erg goed is om je lijf én ook je geest gezond te houden, is het ook erg goed voor een optimale doorbloeding van je huid. Door het verhogen van de hartslag, pompt je hart het bloed sneller en vaker door het lichaam. Dit zal ongeacht invloed hebben op de ophoping van het vet in het bindweefsel, aangezien tussen het vet zich ook allerlei kleine bloedvaatjes bevinden. Het is dan ook niet voor niets dat je na sporten zo'n mooie gloed op je huid hebt en je huid er na en door sporten heel gezond uitziet! Dus lekker bewegen zou ik zeggen. Wist je dat dit ook nog eens heel goed is om spataderen te voorkomen? Met name mensen met zittend en staand werk hebben meer kans op spataderen, omdat er geen goede doorbloeding plaats vindt door de hele dag te zitten of te staan. Tussendoor bewegen helpt daarbij. Helaas zijn spataderen ook erfelijk. Ook komen spataderen voor bij mannen.
- Matig zijn met alcohol drinken - Als je alcohol hebt gedronken, gaat de lever eerst de alcohol afbreken in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat vet pas later wordt afgebroken. Hierdoor wordt het vet eerst opgeslagen. Zoals in de andere blog (klik op de rode link) al besproken, wordt het vet voornamelijk opgeslagen rond de buik. Ook onttrekt alcohol vocht aan het lichaam. Dit heeft ook een negatieve invloed op de huid. De combinatie extra vetopslag en een vochtarme huid komt de bestrijding van cellulite dan ook niet ten goede.
- Krachttraining - Het doel van krachttraining is het sterker en vergroten van de spiermassa. Het doel is voornamelijk afname van het vetgehalte en dit te vervangen door spierweefsel. Dit gaat nog sneller als dit wordt gecombineerd met cardio training omdat dit juist afname van vet bevordert. Als je het echt goed aanpakt door deze twee trainingen te combineren met de juiste voeding (weinig vet, koolhydraten en veel proteïne), komen de spieren als ware 'droog' te liggen. Dit is het zogenaamde 'droog trainen'. Hierdoor zal cellulite zeker afnemen. Dit is ook de reden dat je maar weinig professionele sporters ziet met cellulite. Maar ook alleen het kweken/trainen van meer spieren zal al een positief effect hebben. Vooral bij de benen en heupen.
- Massage van de huidoppervlakten (met een massageroller) - Omdat cellulite een onregelmatige ophoping van vet in het (onderste) bindweefsel is, toont zich dit in een onregelmatige structuur van de huid: hobbeltjes en putjes. Deze ophoping van vet kun je enigszins uit elkaar halen door middel van massage van de huid. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat cellulite vermindert doordat deze aan de oppervlakte vlakker wordt. Het werkt nog effectiever als je dit doet met een massageroller of een massageborstel met speciale noppen. Deze dringen beter door tot het bindweefsel. Wel is het belangrijk dat deze massage regelmatig wordt herhaald voor het meest optimale effect. Daarnaast kun je ook een bindweefselmassage laten doen bij een schoonheidssalon. Door een specifieke massagetechniek wordt het bindweefsel dan als ware 'gerold' met als doel de ophoping los te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
- Warm-koud douchen - Regelmatig, het liefst bij elke douchebeurt, afwisselend warm-koud douchen is niet alleen ontzettend goed voor de weerstand, maar ook goed voor de doorbloeding (van je huid). In het begin zal dit ongeacht even wennen zijn, maar naar mate je dit vaker doet, raak je er vanzelf aan gewend en zal een koude douche van minimaal 1 minuut, geen probleem meer zijn voor je. In de ochtend kan het ook nog eens erg verfrissend zijn en je goed wakker maken. Ook is deze manier van 'af' douchen goed voor het herstel van je spieren na een pittige sporttraining. Het is niet voor niets dat professionele sporters na het douchen vaak kort in een ijsbad gaan zitten. Kortom hiermee bereik je ook nog eens 2 vliegen in 1 klap!
- Collageen supplementen - Ook hieraan is al in een andere blog aandacht besteed. Door collageen supplementen toe te voegen aan je dagelijkse routine, vul je de afbraak van collageen in bepaalde mate aan. Met name na je 30e begint de afname van collageen. Hierdoor ontstaat verslapping van de huid in de vorm van rimpels en slappere huid bij de benen, heupen en buik. Om deze reden zal ook de zichtbaarheid van cellulite toenemen. De huid wordt immers minder strak naar mate je ouder wordt. Zelf gebruik ik al zo'n 5 jaar collageen supplementen en zie ik ook goede resultaten m.b.t. de cellulite aan de achterkant van mijn bovenbenen. De huid is nog vrij stevig voor mijn leeftijd van bijna 50. Wel ben ik ervan overtuigd dat een toepassing van alle 8 punten ervoor zorgt dat ik maar weinig last heb van cellulite.
- Huid (dagelijks) goed insmeren - Uiteraard is het insmeren van je huid een essentieel onderdeel voor het behoud van een goede conditie van de huid. Dus ook met het oog op het verminderen van cellulite. Er zijn crèmes en lotions verkrijgbaar met bepaalde toevoegingen zoals cafeïne, waarvan is aangetoond dat een hoge concentratie cafeïne een positieve werking heeft op vermindering van cellulite. Cafeïne als ingrediënt bevordert namelijk de doorbloeding van het huidweefsel. Om het nog ingewikkelder te maken, (te veel) koffie is daarentegen niet goed voor de bestrijding van de cellulite en kan juist zorgen voor meer oneffenheden van de huid. Mede omdat koffie de afbraak van toxische stoffen tegenhoudt. Best ingewikkeld, toch?! Hoe dan ook, het advies van goed smeren is niet alleen goed tegen rimpels, maar ook belangrijk in de strijd tegen cellulite, oftewel een sinaasappelhuid!
Dit waren de 8 beste tips voor behandeling van cellulite uit eigen ervaring van een skincare professional! Graag wil ik nogmaals benadrukken dat een combinatie van de tips het beste resultaat zal bieden. Wil je ook tips over afvallen en beweging? Lees dan de leuke blogposts in de categorie 'Afvallen en beweging' (klik op de rode link). Wil je meer weten over huidverzorging in het algemeen? Lees dan meer hierover in de catergorie 'Huidverzorging en make-up'.
Liefs,
Natasja Young Mi
Uiteraard zijn we erg benieuwd wat je vond van dit onderwerp. Heb je zelf nog andere effectieve tips die jou helpen tegen cellulite? Laat het dan graag weten via een reactie hieronder, zodat je ook andere vrouwen kunt helpen! Ben je enthousiast? Deel deze blog dan met een vriendin, moeder of collega via de social buttons.
Disclaimer: bovenvermelde content berust in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing, eigen ervaring, kennis en mening van de schrijver.
Reactie plaatsen
Reacties