Hoe herken je zonneschade? Hoe behandel je zonnevlekken op de huid? Leer de béste tips om zonneschade van de huid te behandelen en hoe zonnevlekken voortaan te voorkomen!

Foto: Freepik
Wat is zonneschade?
Het woord geeft het eigenlijk zelf al aan, zonneschade is niets anders dan schade aan de huid veroorzaakt door de zon. Dit komt voornamelijk door langdurige, maar vooral onvoldoende beschermde blootstelling van de huid aan de zon. Wanneer dit te lang en/of te vaak plaatsvindt, geeft de huid een reactie in de vorm van zonverbranding. Dit kan plaatsvinden in meerdere gradaties van een 1e tot 4e graads verbranding. Maar in het ergste geval vormen zich uiteindelijk zonnevlekken! De medische term hiervoor is actinische keratose. Je herkent de vlekjes door op het volgende te letten: vaak betreffen het kleine huidkleurige, rode of bruine, maar vooral ruwe plekjes op de huid die niet meer weggaan. Helaas kan dit een voorstadium van huidkanker betreffen. Eén ding is zeker: zonneschade hoeft niet per definitie onschuldig te zijn, zoals nog steeds door veel mensen wordt gedacht. Op latere leeftijd presenteren deze zonnevlekken zich soms vanuit het niets. Althans zo lijkt het. Dit komt mede omdat zonneschade, bij geen goede bescherming, al op jongere leeftijd ontstaat in de diepere lagen van de huid en in eerste instantie niet altijd meteen zichtbaar is aan de oppervlakte van de huid. Bij de meeste ouderen zijn zonnevlekken juist wel goed zichtbaar. De meest voorkomende plekken zijn het gezicht, het decolleté en niet te vergeten de handen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om je huid altijd, dus ook als je nog jong bent, goed te beschermen tegen UV-stralen van de zon!
Hoe herstel je zonneschade?
Voor hopelijk iedereen bekend, doe je er goed aan om uit de (felle) zon te blijven als je zonneschade hebt geconstateerd. Doe je dit niet, dan vergroot je hiermee meer schade aan de huid. Ben je alleen verbrand en betreft het slechts een 1e graads verbranding, dan is het advies om een verkoelende aftersun bijv. met aloë vera te smeren aan het eind van de dag. Ook een koude douchebeurt i.p.v. warm water voorafgaand kan herstellend werken. Bij voorkeur gedurende de dagen tot dat de huid niet meer rood en/of pijnlijk aanvoelt.
Betreft het een hogere graads verbranding en is de huid vuurrood en kun je huid bijna niet meer aanraken van de pijn, dan kun je advies van een arts raadplegen. Draag in dit geval luchtige lichtgekleurde katoenen of linnen kleding over de delen van het lichaam die verbrand zijn. Directe blootstelling aan de zon is in dit geval zeker niet gewenst. Ook niet als je je hebt gesmeerd met een zonnefactor. Als de huid na enkele dagen tot een week is gaan vervellen, blijf ook dan nog uit de zon en smeer de huid elke dag goed in met een voedende aftersun en/bodylotion.
Heb je zonnevlekken zoals in het begin beschreven ontdekt op de huid, dan gaan deze doorgaans niet meer vanzelf weg. Je kunt lichte zonnevlekken laten bevriezen met een vloeistof die de huisarts. Echter is dit niet altijd aan te raden i.v.m. eventuele littekenvorming. Met name bij een (licht) getinte tot donkere huid. Degene die wel eens wratten heeft laten bevriezen weet dat er littekens kunnen ontstaan. Ook kun je de huid laten behandelen a.d.h.v. verschillende soorten laserbehandeling zoals een IPL-laserbehandeling. Doorgaans zijn er wel meerdere herhalingen noodzakelijk. Over het algemeen is dit veiliger voor de (getinte) huid!
Andere zonnevlekken zoals lichte pigmentvlekken/ouderdomsvlekken kun je ook laten wegbranden otewel electro coagulatie. Naderhand vormt zich een korstje. Deze valt er na een aantal dagen af. Ook in dit geval is een kans op littekens, vooral bij een getinte tot donkere huid.
Wél geldt in alle gevallen dat voorkomen écht beter is dan genezen. Dus liever niet pas in actie komen als het huidprobleem is ontstaan. Want zoals al in het begin aangegeven kan een zonnevlek, met name als deze van kleur of vorm verandert een indicatie zijn van huidkanker!
Hoe voorkom je zonneschade?
Er is maar één remedie en dat is je huid zo goed mogelijk beschermen tegen de zon. Dit doe je door je gezicht, hals en niet te vergeten het decolleté. DAGELIJKS in te smeren met een zonnefactor bij voorkeur minimaal SPF 15. Dit geldt ook voor de herfst en winterperiode! Het feit dat je de zon niet ziet, betekent niet dat er geen UV-straling is. In de lente en zomerperiode is het raadzaam om een hogere factor minimaal SPF 30 aan te brengen. Tegenwoordig bevatten veel dagcrèmes een SPF, dus dat is erg handig. Laat het potje overigens niet te lang open staan, want zuurstof is voor veel bestanddelen niet goed en vermindert de werking ervan.
De resterende delen van je lichaamshuid kun je het beste insmeren met SFF 30 en heb je een gevoelige en/of lichte huid, dan is een hogere factor bijv. factor 50 wel aan te raden. Juist omdat deze huid nogal extra kwetsbaar is voor zonneschade.
Zon is nog altijd één van de hoofdoorzaken van collageenverlies. Hetgeen weer de oorzaak is van rimpels!
Tot slot kun je je huid ook nog extra beschermen door een supplement te slikken. Vitamines zoals vitamine C en vitamine A, bij voorkeur bètacaroteen, zijn anti-oxidanten en dragen ook bij aan het beschermen van huid van binnenuit.
Wil je meer weten over hoe je je huid het beste kunt beschermen tegen de zon en pigmentvlekken kunt voorkomen? Lees dan zeker ook de populaire blogpost 'Dé beste tip om pigmentvlekken te voorkomen die iedereen nodig heeft!'.
Dit was de blogpost 'Hoe herstel je zonneschade aan de huid?'. Ben je op vakantie of ga je binnenkort op vakantie? Lees dan ook de leuke blogpost '13 Onmisbare vakantie lifehacks die jouw vakantie nog leuker maken!'. Daarnaast kun je ook nog de super handige vakantie checklist downloaden (gratis). Zo vergeet jij niets meer om mee te nemen!
Wil je meer tips over huidverzorging? Alles over huidverzorging vind je in de categorie 'Huidverzorging en make-up' (klik op de rode link)
Liefs,
Natasja Young Mi
Disclaimer: bovenvermelde content berust in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, eigen ervaring, kennis en/of mening van de schrijver.
Reactie plaatsen
Reacties