Wil jij weten wat de oorzaak is van striae en hoe je deze zwangerschapsstriemen kunt verminderen? Leer de bruikbare tips die helpen de witte strepen op je buik en billen minder zichtbaar te maken en stretch marks in de toekomst te voorkomen!
Hoe kom je toch aan die witte of rode en soms paarsachtige strepen op je huid? De meest voorkomende plekken zijn de buik, dijen en billen. Maar ook borsten en bovenarmen zijn plekken waar deze strepen zichtbaar zijn. De medische term voor deze strepen is 'striae'. In de volksmond wordt dit voornamelijk 'zwangerschapsstriemen' genoemd. Dit is te wijten aan het feit dat met name na een (eerste) zwangerschap deze strepen zich presenteren aan de oppervlakte van je huid. Een ander woord is ook wel 'stretch marks'. Het woord zegt het al; littekens door stretchen! Eén ding is zeker echt mooi zijn ze niet! Daarnaast kunnen deze irritante strepen er ook voor zorgen dat je je onzeker voelt. Voornamelijk in de zomer omdat er dan vaak meer huid zichtbaar is. Uiteraard wil je er het liefst van af. Maar is dit mogelijk? Er is een remedie tegen striae?
Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: het compleet verwijderen van striae is in de meeste gevallen niet mogelijk! Wel zijn er tegenwoordig bepaalde technieken die ervoor kunnen zorgen dat de strepen aanzienlijk verminderen. Dus dat is op zich goed nieuws. Wél zijn deze technieken over het algemeen vrij kostbaar en is het daarom helaas niet voor iedereen weggelegd om de huid op deze manier te kunnen laten behandelen. Eén van deze technieken wordt uitgevoerd aan de hand van een laser. Een behandeling als deze kan alleen worden uitgevoerd in een salon en/of schoonheidsinstituut met specialisten die hiervoor zijn opgeleid. Je mag dan denken aan een huidspecialist of een plastisch chirurg. Over het algemeen zijn meerdere behandelingen noodzakelijk voor het beste resultaat.
Wat zijn de opties als je niet bereid bent om hiervoor diep in de buidel te tasten of als je simpelweg het budget er niet voor hebt? We gaan een aantal tips doornemen die je thuis kunt toepassen. Ben je klaar voor?
Wat is de oorzaak van striae (zwangerschapsstriemen)?
Striae is niets anders dan uit elkaar getrokken en/of gescheurde lederhuid. Dit betreft de middelste laag van de huid. Vaak ontstaat het omdat de huid in een zeer korte tijd wordt opgerekt zoals bij een zwangerschap of de snelle groei in de pubertijd. Omdat dit niet geleidelijk gaat heeft de huid niet voldoende tijd om zich aan te passen (aan het volume dat is ontstaan onder de huid) en ontstaan er scheuren in de huid. In het begin zien deze er vaak rood uit (striae rubra). Na verloop van tijd veranderen ze in een witte kleur (striae alba). De witte striemen zijn ook het lastigste om minder zichtbaar te maken. Striae komt zowel voor bij vrouwen als bij mannen.
Hoe voorkom je striae?
Er is geen garantie om striae helemaal te voorkomen. Wel zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk strepen ontstaan. Zoals hierboven al besproken ontstaat striae doordat de huid in een korte tijd een snelle groei doormaakt. De huid is van zichzelf vrij elastisch. Des te beter de huid wordt gevoed met de juiste bestanddelen, des te minder er schade ontstaat aan de huid. Dit geldt voor huidveroudering, maar ook voor striae! Om huidschade te voorkomen is het belangrijk dat het collageen en elastine in de huid in tact blijft. Er zijn verschillende tips die hier aan kunnen bijdragen. In de hoofdzaak komt het erop neer dat het voorkomen van teveel gewichtstoename of spiermassa en een goede huidverzorging de basis is. Deze tips worden besproken in de andere blogpost 'De beste gezichtsverzorging in 4 stappen'. (klik op de rode link)
Hoe verminder je striae (thuisgebruik)?
- De huid dagelijks insmeren - Door je huid goed in te smeren houd je de huid soepel en voorkom je uitdroging van de huid. Hierdoor blijft de elasticiteit beter behouden. Op deze manier is de huid wat meer rekbaar en zullen er minder snel scheurtjes ontstaan bij gewichtstoename, snelle groei in de pubertijd of van spiermassa. Overigens blijft het insmeren van je huid de beste tip om huidschade te voorkomen zowel aan de oppervlakte of binnenin, in de diepere lagen van de huid. Tip: vergeet je borsten en de zijkanten van je rug niet, want deze plekken zijn ook vatbaar voor het ontstaan van striae. Als je het echt goed wilt aanpakken is het gebruik van een crème of lotion met vitamine E (herstelt huidschade) en/of cafeïne (stimuleert de doorbloeding van de huid) aan te raden.
- Massage van de huid - Eén van de huideigen stoffen die zorgen voor de stevigheid is collageen. Naar mate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen helaas langzaam af en hierdoor is de huid op den duur minder stevig en dik. Onder andere massage van de huid kan ervoor zorgen dat deze wordt gestimuleerd tot meer collageenaanmaak. De welbekende bindweefselmassage is hiervan een goed voorbeeld. Deze kun je in een salon laten doen door een schoonheidsspecialiste, maar ook thuis met bepaalde hulpmiddelen zoals een massageborstel, massageroller of electrisch massageapparaat. Zorg er wel voor dat de massage wordt uitgevoerd met de nodige stevige druk, anders wordt het onderhuidse bindweefsel minder goed bereikt. Houd er daarom rekening mee dat het enigszins wat pijnlijk kan aanvoelen tijdens of naderhand. De roodheid van de huid na de massage zal erna wel afnemen. De rode huid betekent niets anders dan een goed doorbloede huid. Dit is juist wat zorgt voor stimulatie van het collageen!
- Microneedling - Microneedling is een behandeling aan de hand van een apparaatje of soort van pen met hele kleine naaldjes die je bijna met het blote oog niet kunt zien. Het apparaatje duwt de kleine naaldjes heel snel en kort in de huid tot het bindweefsel. Hierdoor wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Hetgeen zorgt voor de activatie van collageenaanmaak en elastine. Het doel hiervan is dat de huid zichzelf herstelt en eventuele huidschade reduceert. Wel is het belangrijk dat deze behandeling frequent wordt herhaald (liefst 1 x per 4 - 6 weken). Microneedling kun je naast een afspraak in een gerenommeerde beautysalon, tegenwoordig ook thuis uitvoeren aan de hand van een microneedling roller. Investeer wel in een goede roller zoals de microneedling roller van het merk Beauxvida (klik op de rode link). Deze roller kun zowel voor je gezichtshuid gebruiken voor het bestrijden van rimpels als de plekken op je lichaam met striae. Het advies is om de huid in te smeren met een voedende créme of serum voordat je de roller gebruikt.
- Peeling van de huid - Als laatste kun je ervoor kiezen om oude huidcellen van de bovenste lagen te verwijderen. Dit doe je door middel van de huid te exfoliëren met een chemisch crème of lotion. Vitamine A zuur of glycolic acid oftewel glycolzuur zijn hier goede voorbeelden van. Het is belangrijk om te weten dat het om vrij agressieve bestanddelen gaat en je hier wel zorgvuldig mee dient om te gaan. Want bij te veel of te vaak gebruik hiervan kun je blijvende huidschade veroorzaken. Dit kan in het ergste geval resulteren in littekens op de huid. Uiteraard is dit iets wat je naast de huidstriemen juist wil voorkomen! Vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar. Wel is er een andere variant die je gewoon bij de drogist kunt kopen zoals retinol. Voor het bestrijden van striae is wel aan te raden om een hogere concentratie te gebruiken. Het bekende skincare merk 'Ordinary' heeft o.a. een heel fijne (betaalbare) glycolic acid (klik op de rode link). Laat je van te voren goed informeren bij onduidelijkheid door de verkoopster van de parfumerie. Ook op deze manier beperk je de kans op huidschade.

Bonus tip:
Mocht je (net) zwanger zijn dan is het belangrijk om te weten dat de ontwikkeling van striae erfelijk kan zijn. Dit heeft o.a. te maken met het huidtype/huidstructuur dat ook erfelijk kan zijn. Wel kun je dan nog steeds zwangersschapsstriemen proberen te voorkomen. Het is essentieel om de huid vanaf het begin elke dag, liefst 2 maal per dag goed in te smeren! Dit geldt voor het gehele lichaam. Met name de buik, borsten, billen en dijen. Daarnaast blijft het belangrijk dat je goed op je voeding blijft letten gedurende de zwangerschap en voorkomt dat je onnodig extra aankomt in gewicht (naast de reguliere zwangerschapskilo's). Want alleen al door deze zwangerschapskilo's en het groeien van de buik er meer kans op striae. De huid wordt gedurende de zwangerschapsperiode in een rap tempo opgerekt. Ga je daarnaast nog buitensporig veel eten (lees: snoepen), dan zal dit extra gewicht het ontstaan van striae bevorderen. Naast dat te veel aankomen in gewicht niet gezond is tijdens een zwangerschap, zal het ook veel lastiger worden het gewicht er uiteindelijk weer af te krijgen. Natuurlijk heb je niet altijd invloed op de kilo's die je aankomt en hoe groot je buik wordt tijdens een zwangerschap door de grootte en het gewicht van de baby. Ook kun je veel vocht vasthouden. Door bewust om te gaan met je voeding kun je wel de nodige (huid)schade voorkomen!
Dit was de blogpost 'Hoe behandel je striae (zwangerschapsstriemen)?'. We hopen uiteraard dat je het weer een leuk artikel vond en de relevante informatie op een zinvolle manier kunt toepassen. Ben je enthousiast? Geef het dan ook door aan anderen via één van de social buttons onderaan de pagina. Heb jezelf nog andere bruikbare tips? Deel ze dan graag via een reactie hieronder. Alvast bedankt voor het delen!
Wil je meer weten over skincare bijvoorbeeld het verminderen van rimpels? Lees dan ook de blogpost '12 Effectieve manieren om huidveroudering tegen te gaan (rond de overgang)'.
Ben je daarnaast ook van plan om aan de slag te gaan met afvallen en beweging (na de zwangerschap)? Lees dan eens de leuke informatieve blogposts in de categorie 'Afvallen en beweging'! (klik op de rode link)
Disclaimer: bovenvermelde content is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, eigen ervaring, kennis en/of mening van de schrijver.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent: wanneer je op deze link klikt en het item aankoopt, houder van de website hiervan een klein percentage ontvangt. Dit kost jou overigens niets extra. Op deze manier kunnen we wél mooie content blijven maken!
Reactie plaatsen
Reacties