Moet je veel verstand hebben van beleggen? Iedereen kan leren beleggen! Leer de simpele basisinformatie om te beginnen met beleggen.
Een tijdje geleden gaf broker Trade Republic aan dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter zijn in het beleggen dan mannen! (2024, 8 maart) Eerlijk gezegd ben ik daar niet echt verbaasd over. Het onderzoek gaf aan dat de meeste vrouwen minder implusief zijn en minder snel risico nemen. Naar mijn mening hebben ze ook minder last van zelfoverschatting en grootheidswaanzin. Sorry mannen, maar ook hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Mooie bijkomstigheid is dat deze laatst genoemde eigenschappen je ook niet ver brengen met beleggen! Maar wat dan wel?
Menig finfluencer (invloedrijk persoon op het gebied van financiën etc.) geeft vaak aan dat je er altijd voor moet zorgen dat je een spaarpotje hebt in geval van nood. Als je het mij vraagt is dit altijd verstandig, al zou het er alleen maar zorgen dat je er beter door slaapt. Geldzorgen staat namelijk vaak bovenaan de lijst van grootste stressfactoren. Uiteraard begrijp ik dat het hebben van een spaarpotje niet voor iedereen is weggelegd. Wel is het raadzaam om voordat je begint met investeren, in dit geval op de beurs, een bepaald bedrag opzij hebt gelegd. Over het algemeen wordt er geadviseerd om tussen 3-6 keer je maandelijkse kosten te reserveren (op een bank of spaarrekening). Dit houdt in per maand o.a. de hypotheek/huur, vaste kosten zoals energierekeningen, verzekeringen, abonnementen en de boodschappen samen opgeteld.
Voornamelijk wordt er door de meeste beleggers belegd met een lange termijn visie. Mocht je van plan zijn om snel rijk te worden, dan is beleggen over het algemeen niet het juiste middel. De reden dat beleggers op den duur steeds meer vermogen genereren komt door compound interest, het zogenaamde 'sneeuwbaleffect'. Simpel uitgelegd zorgt het rendement van elk jaar weer voor meer rendement in het daarop volgende jaar. Dit komt omdat er rendement wordt gemaakt op het totale bedrag inclusief het rendement van het voorgaande jaar. Albert Einstein noemde dit ook wel 'het 8ste wereldwonder'! Kort gezegd duurt het dus wel een aantal jaren voordat er echt veel geld bijkomt. De meeste beleggers beleggen voor een periode van zo'n 10, 20 of zelfs het liefst 30 jaar.

Uiteraard brengt beleggen het nodige risico met zich mee. Eigenlijk alles wat gemoeid is met geld. Toch is het mogelijk om hierop enige invloed uit te oefenen door middel van verspreid beleggen. Hiermee wordt bedoeld dat je niet al je geld op hetzelfde inzet. Zoals in de andere blog al aangegeven kun je beleggen in o.a. losse aandelen, ETF's en indexfondsen. Losse aandelen vraagt vaak de nodige achtergrond informatie. Daarom beginnen de meeste mensen met ETF's of indexfondsen. Het voordeel hiervan is dat voor allebei geldt: aandelen van meerdere verschillende bedrijven (kan ook van verschillende landen) in 1 mandje. Hierdoor is er kans op minder risico als één aandeel minder goed presteert dan de andere. Er zijn dan resterende die het wel goed kunnen doen op dat moment. Dit zorgt ervoor dat het verlies van bepaalde aandelen zo goed als niet merkbaar is. Het verschil tussen een ETF en een indexfonds ga ik een andere keer uitleggen.
Beleggen kan via een (online) broker (een soort van bankrekening voor beleggen) of via een investeringsmaatschappij zoals bijv. een bank of sommige verzekeraars. Het verschil zit em in dat er bij een broker geen sprake is van een tussenpersoon (financieel adviseur) die het geld voor jou belegt. Deze tussenpersoon vraagt doorgaans een bepaald percentage als tegemoetkoming voor de kennis en de werkzaamheden dat er voor jou wordt belegd. Bij een broker doe jij dit zelf. Hiermee bespaar je kosten. Je bepaalt in dit geval dus zelf welke aandelen, ETF's en/of indexfondsen je kiest. Dit laatste vergt daarom wel enige kennis van hetgeen waar je in wil beleggen. Het is dan ook niet verstandig om hier zomaar aan te beginnen! Wel is deze informatie tegenwoordig vrij makkelijk te vinden aan de hand van allerlei websites en andere (social) media.
Heb je besloten om te gaan beleggen, bereid je dan goed voor. Beginnen met beleggen is makkelijk! Iedereen kan (leren) beleggen. Het vergt alleen de nodige tijd om je vermogen te laten groeien en dat vraagt om geduld. Geduld is dus the key! Wél wil ik benadrukken dit alleen te doen met geld dat je over hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om nog even te wachten met het investeren van je geld en eerst nog geld te sparen tot je het wel kunt missen om te investeren. Tot slot is het verstandig om je goed te laten informeren als er nog (veel) onduidelijkheden zijn. Beleggen is één van mijn grote passies en dit zal nog heel lang zo blijven!
Liefs,
Natasja Young Mi
Ben je zelf ook belegger of vond je dit een interessant onderwerp? Plaats dan een reactie hieronder. Ook onderwerpen zoals finance worden behandeld in de blogposts op onze website natasja-youngmi.com. Je vindt ze onder de categorie 'recepten en lifestyle'.
Disclaimer: Beleggen kent risico's en kosten. Je kunt je geld (deels) verliezen. Bovenstaande content betreft geen financieel advies. Schrijver is geen financieel expert noch professional. De content berust zich in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, ervaring, kennis en mening van de schrijver.
Reactie plaatsen
Reacties