Waarom snoepen jou kan helpen bij afvallen! (Tip om langer vol te houden)

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 08:48

Wil jij afvallen langer volhouden of wil jij zolang mogelijk op gewicht blijven? Er is een truc die ervoor zorgt dat ik al jaren op gewicht blijf!

Laat ik ermee beginnen dat ik geen gediplomeerd voedingsdeskundige ben. Het is belangrijk dat de informatie in deze blogpost niet wordt aangenomen als professioneel advies. Wél kan ik jou vertellen hoe het mij lukt om al meer dan 30 jaar op gewicht te blijven (met hier en daar een kleine schommeling).

Als je voor jezelf hebt besloten om te willen afvallen en op onderzoek gaat welk dieet het beste voor je is, dan zal het niemand verbazen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Zowel online als in de bladen vliegt het ene en het andere dieet je om te oren;  calorieën tellen, vetarm dieet, eiwitrijk dieet, keto, intermittent fasting etc. Dan rest de vraag: welk dieet is het beste?

Persoonlijk denk ik dat er voor elk dieet wel wat valt te zeggen. Elk dieet heeft zowel voor en nadelen. Als we naar de feiten kijken, dan blijft er maar één ding over en dat is dat je minder calorieën zult moeten eten dan je verbrandt of dat je meer calorieën verbrandt dan je eet. Kortom er zal in eerste instantie een disbalans gecreëerd moeten worden om vervolgens met een gezonde balans te eindigen. Niet onbelangrijk: je zult ervoor moeten zorgen dat het je lukt dit voor een hele lange tijd vol te houden. Helaas is dit laatste, het volhouden, voor velen een helse strijd.  Hierop gaat het vaak mis en zorgt ervoor dat veel mensen weer snel op het oude gewicht terug zijn. Waar komt dit toch door? Komt het door een gebrek aan discipline? Discipline kan iedereen ver brengen om een doel te bereiken. Wilskracht? De echte wil zorgt ervoor om ook echt iets tot eind vol te houden. Uiteraard zijn er nuances. Bepaalde aandoeningen, ziektes, genen, geografische locatie kunnen invloed hebben op het gewicht.

Over genen en locatie gesproken, er is al vaak onderzoek naar gedaan waarom mensen in bepaalde culturen en/of locatie minder overgewicht hebben. Het blijkt dat deze mensen over het algemeen minder bewerkt voedsel, minder verzadigde vetten, minder zoete producten en minder veel eetmomenten hebben gedurende de dag. Daarnaast is hun eerste maaltijd vaak een vrij stevige, royale maaltijd. Als laatste bewegen ze voldoende tot veel en probeert men zo veel mogelijk stress te vermijden. De Oost-Aziatische landen komen vaak naar voren in deze onderzoeken. Met name de Japanners scoren hoog op deze lijst.

Waarschijnlijk weet bijna iedereen wel dat als eerder genoemde redenen in tegengestelde en met overmaat wordt toegepast, dat dit los van dat het niet goed voor je is, er ook voor zorgt dat je aankomt in gewicht op de lange termijn. Dus wat is een goede oplossing?

 

Foto: Freepik

Zowel een internist als een gynaecoloog hebben mij in het verleden verteld dat je lichaam eigenlijk een soort van computer is. Op de harde schijf is een basis vastgelegd wat je lichaam voor waar aanneemt. Dit zou ook de reden zijn dat veel vrouwen na een zwangerschap binnen een jaar weer terug zijn op het oude gewicht. Uitzonderingen daar gelaten. Het lichaam schijnt het oude lijf als basis te hebben opgeslagen en wil hier weer naar terug. Dit schijnt van toepassing te zijn voor zowel vet als spiermassa.

Tot voor mijn zwangerschap sportte ik regelmatig en had ik een gespierde buik. Gedurende de zwangerschap wordt buikspiertraining afgeraden i.v.m. kans op het scheuren van de rechte buikspieren (rectus diastase). Dus maakte ik me wel enigszins zorgen hoe mijn buik er na de bevalling uit zou zien. Daarop reageerde de arts in kwestie heel laconiek op en gaf aan dat mijn lichaam de voorgaande staat heeft onthouden en dat het wel weer goed zou komen. Mits ik niet buitensporig zou gaan eten (lees: overmatig snoepen). Aan het eind van mijn zwangerschapsverlof was mijn buik inderdaad weer plat en na de eerste buikspieroefeningen waren de buikspieren weer zichtbaar! Hoe bizar!

Dit schijnt ook de reden te zijn dat mensen na extreem diëten (in een korte periode) heel snel weer aankomen en op hetzelfde gewicht zijn als voorheen. Ook hierbij schijnt het dat het lichaam weer terug wil naar de basis die het al jaren kent en hiervoor ook alle middelen inzet om dit te bereiken. Hierdoor wordt het op een gegeven moment ook lastig om nog meer af te vallen. Het lichaam houdt dit simpelweg tegen. Pas nadat het lichaam gedurende een lange periode is gewend aan een nieuwe basis, het nieuwe gewicht, zal het minder tegenstribbelen om weer naar het oude gewicht te gaan. Het lagere gewicht is nu de norm en opgeslagen op de harde schijf. Om deze reden zal af en toe een cheat day oftewel snoepen (ook tijdens afvallen) geen invloed hebben op je gewicht en jou juist kan helpen bij het afvallen. Hierdoor hou je het namelijk langer vol en maakt het afvallen tot iets positiefs. Alleen maar beperkingen werkt psychisch niet goed voor je en raak je alleen maar gefocust op hetgeen dat niet mag. Grote kans dat het dan erg zwaar wordt. Ik doe dit zelf al jaren zonder echt aan te komen. Hoofdzakelijk komt dit omdat de basis (de harde schijf) goed op orde is bij mij. Deze basis is de kern om op gewicht te blijven.

 

Mijn basis op een reguliere dag:

  • de eerste maaltijd is altijd een stevige en royale maaltijd
  • niet te veel bewerkt voedsel
  • niet te veel onverzadigde vetten 
  • niet te veel zoete producten/suiker(s) 
  • minimaal 20 gr eiwitten 
  • 3-4 eetmomenten gedurende een dag (na 20.00 uur niet eten en caloriehoudende dranken drinken)
  • voldoende bewegen (minimaal 30 minuten beweging bijv. wandelen, sporten)
  • zoveel mogelijk stress vermijden (wandelen en/of sporten, meditatie, lachen en leuke dingen doen helpt daarbij!)

 

Foto: Natasja Young Mi

Dit is mijn truc die ervoor zorgt dat ik al meer dan 30 jaar op gewicht blijf en waarom snoepen jou kan helpen bij afvallen! Ik tel dus geen calorieën! Hoe fijn is dat!?

Een kennis van mij zegt altijd: "Als je vindt dat je het waard bent, dan vooral doen!".

Gun mezelf dan ook zeker af en toe een etentje, pizza, chips, chocola, wijntje etc. Gewoon zo goed mogelijk alles (bewust) in balans houden. Dit maakt het leven heel wat plezierig! 

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om vooral niet te streng te zijn tijdens het afvallen of als je op gewicht wil blijven. Ik wens je heel veel succes. Ik geloof erin dat jou dit lukt!

Tot slot: voor de groep mensen die kampt met een bepaalde ziekte, aandoening zal mijn manier niet van toepassing zijn. In dit geval is het altijd raadzaam om advies van een (medisch) deskundige te raadplegen m.b.t. de opties om af te vallen of op gewicht blijven.

 

Liefs 

Natasja Young Mi 

 

Wil je meer bewegen? Lees dan ook de blog 'Hét geheim om meer te bewegen is makkelijker dan jij denkt!'. (Klik op de rode link)

Ben je momenteel bezig met afvallen of heb je tips die jou daarbij helpen? Ook zijn we uiteraard benieuwd wat je vond van dit onderwerp. Laat het ons laten weten via een reactie hieronder. 

Disclaimerbovenvermelde content berust in geen enkel geval op professioneel advies, sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, eigen ervaring, kennis en mening van de schrijver.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.