Hoe beoordeel je een aandeel zónder financiële expertise?

Gepubliceerd op 10 juni 2024 om 07:42

Hoe bepaal je de werkelijke waarde en waardering van een aandeel als beginnend belegger? Ik deel mijn strategie over hoe je onderzoek verricht naar een aandeel en wanneer je een aandeel koopt of verkoopt.

Als je eenmaal hebt besloten om te gaan beleggen weet je vaak nog niet goed waar je in wilt beleggen. Wat zijn de mogelijkheden? Wat is het beste om in te beleggen en wat zijn de verschillen onderling? Wat zijn de risico's van beleggen? Om hier wat meer duidelijkheid in te krijgen, gaan we dit in het kort doornemen.


Waar kun je in beleggen?

  • Losse aandelen - Hiermee bezit je een klein deel van een bedrijf dat zich publiek heeft gesteld op de beurs.
  • ETF's -  Een mandje met aandelen van verschillende bedrijven (van een bepaalde sector/in meerdere landen).
  • Indexfondsen - Ongeveer hetzelfde als een ETF, maar slechts één maal verhandelbaar op een dag.
  • Obligaties - Schuldbewijs van geld dat jij uitleent aan een bedrijf of overheid van een land.

Hoe beoordeel je een aandeel?

Het beste kun je een aandeel beoordelen aan de hand van een fundamentele analyse. Dit betekent dat er naar alles wordt gekeken en alles wordt doorgerekend wat gemoeid is met het bedrijf die de aandelen publiek heeft gesteld. Je mag dan denken aan; omzet, winst, bezittingen, kosten, dividenduitkering, macro en micro economie, hoe is het gegaan in het verleden en wat wordt er verwacht in de toekomst.

Dit alles is vrij complex en vergt de nodige kennis om een goede analyse te maken. Dit kan onder andere een reden zijn dat mensen het beleggen overlaten aan een financieel expert. Zoals in de vorige blogpost uitgelegd brengt dit wel hogere kosten met zich mee vanwege het tarief dat deze expert vraagt voor zijn/haar dienst. Bovendien biedt ook een beoordeling van een financieel expert geen garantie. Ook deze kan een verkeerde inschattingsfout maken ondanks de uitgebreide kennis. Helaas kan niemand de toekomst voorspellen.

Waar beleg ikzelf in?

Voordat ik ben gaan beleggen heb ik me in de basiskennis proberen te verdiepen. Toch heeft het voor mij zo gewerkt dat ik pas gaandeweg veel wijzer ben geworden op dit gebied. Dit heb ik gedaan door veel info te lezen, filmpjes te kijken op internet zoals YouTube van ervaren (bekende) beleggers en financiële experts zoals Warren Buffet, Charlie Munger, Cathie Woods, Ray Dalio etc.

Zoals eigenlijk met alles in het leven, leer je het best door iets gewoon te doen en hier en daar fouten te maken. Want van fouten maken kun je alleen maar van leren om het een volgende keer anders te doen. Uiteraard is het belangrijk om niet zonder kennis te gaan beleggen, aangezien er een kans is om je geld te verliezen. In sommige gevallen veel geld.

Zelf beleg ik in zowel ETF's als losse aandelen op verschillende beurzen. Zowel nationaal als internationaal. Ik doe dit omdat het verstandig is om je portefeuille zo goed mogelijk te spreiden. Hierdoor ontstaat er minder risico als het bijv. met een aandeel in een specifieke branche/categorie/land minder goed gaat of het bedrijf in het ergste geval failliet gaat.

Omdat ETF's over het algemeen minder risicovol zijn door de uitgebreide spreiding, zijn ze hierdoor ook minder volatiel. Dit betekent dat ze minder schommelen in waarde gedurende een lange(re) periode. De mensen die juist graag wat snelle winst willen proberen te maken, kiezen dan vaker voor losse aandelen. Voornamelijk de groei aandelen. Het woord zegt het al, deze kunnen snel groeien. Wél brengen deze aandelen veel meer risico met zich mee vanwege de volatiliteit die deze aandelen wél weer hebben.

Persoonlijk vind ik het leuk om grenzen op te zoeken, om mezelf uit te dagen. Ik ben nogal competitief ingesteld. Dus doe ik dit ook met beleggen. Dit is de reden dat ik voornamelijk beleg in losse aandelen. Waarvan bewust een aantal groeiaandelen. Voordat ik een bepaald aandeel koop, doe ik wel de nodige research, want losse aandelen geven vaak minder zekerheid en het betreft hier mijn eigen geld. Geld dat ik liever niet verlies! Hoe ik dit doe? Dat ga ik zo toelichten.

Waar bestaat mijn eigen portefeuille uit?

  • ETF's - semi conductor industrie, consumer staples industrie, wereldwijde ETF o.a. de Vanguard FTSE All-World (VWRL)
  • Waarde aandelen - olie industrie, retail industrie, consumer staples industrie o.a. Starbucks (SBUX)
  • Dividend aandelen - REITS (onroerend goed aandelen), olie industrie o.a. in Shell PLC (SHELL)
  • Groei aandelen - semi conductor industrie, fintech industrie, tech industrie, beauty industrie o.a. in e.l.f. Beauty Inc. (ELF)

Hoe beoordeel ik een aandeel als niet financieel expert?

Beleggers kijken altijd naar de toekomst! In dit geval de toekomst over een jaar, 5 jaar en 10 jaar. Dit komt omdat je pas na verloop van tijd, voornamelijk na enkele jaren, pas echt veel rendement kunt maken. Zo kijk ik ook naar een aandeel; wat verwacht ik en wat laten de cijfers van het bedrijf nu zien en wat is de prognose m.b.t. de toekomst.

Mijn analyse:

  • Wat voor bedrijf is het? Is het een big cap, mid cap of small cap? Wie is de CEO? Wat is zijn/haar ervaring in deze branche en wat is zijn/haar visie? Is er veel onrust in het bedrijf m.b.t. bestuur/aandeelhouders?
  • Hoe doet de branche/concurrentie het?
  • Wat staat er in de IR (Investor Relations)? Wat geven de huidige cijfers aan en wat is de prognose op korte/lange termijn t.a.v. de omzet, winst, bezittingen, schulden, uitstaande aandelen, hoeveel vrije cashflow, terugkoop van aandelen, dividend uitkering?
  • Wat zijn de resultaten het afgelopen jaar, afgelopen 5 jaar, afgelopen 10 jaar?
  • Wat is de intrinsieke waarde van het bedrijf?
  • Wat voor invloed heeft de macro en micro economie op het aandeel?
  • Wat is de p/e ratio (koers-winst verhouding)?
  • Wat zeggen (bekende) analisten/financiële experts?
  • Wanneer presenteert men de nieuwe kwartaal/jaarlijkse cijfers?
  • Wat is de huidige koers van het aandeel?
  • Wat zeggen de candlesticks? Bijv. door gebruik van een Fibonacci (wiskundige berekening) retracement indicator.
  • Welk bedrag wil ik aan dit aandeel besteden/hoeveel aandelen wil ik kopen?
  • Mijn besluit!

Zoals je hebt gelezen, ga ik niet onbegonnen te werk en neem ik veel elementen door voordat ik besluit om een aandeel daadwerkelijk te kopen.

De truc blijft altijd om een aandeel te kopen als de koers zo laag mogelijk is t.o.v. intrinsieke waarde. Vreemd genoeg is de aandelen markt waarschijnlijk de enige markt waar mensen andersom reageren. Als een aandeel opeens erg daalt/goedkoop wordt, gaat men i.p.v. het aandeel kopen, deze juist als een gek verkopen! Een bekende quote van een van 's wereld beste beleggers, Warren Buffet, is: “Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful!". Dit vraagt absoluut om emotionele stabiliteit én de nodige guts op dit gebied aangezien er vaak veel eigen geld mee gemoeid is. Enerzijds is het dus verklaarbaar waarom mensen opeens hun aandelen in de verkoop zetten. Slim is het over het algemeen niet. Want wees nou eerlijk je rent ook niet naar de winkel als een prijs van een artikel het duurst is en koopt deze juist niet als het in sale is, toch!?

Bron: 2008, Warren Buffet

Foto: Freepik

Hoe kies ik een aandeel?

Ik kies o.a. voor bedrijven waar ik bekend mee ben. Ook dit is een belangrijke tip van Warren Buffet. Dagelijks volg ik het beursnieuws op RTL-Z, BNR Beurs en Yahoo Finance. Ook volg ik de koersen van (mijn eigen) aandelen via Trading View. Daarnaast bekijk de laatste updates aan de hand van informatieve filmpjes/podcasts zoals De aandeelhouder, Markets are everywhere, De belegger, Everything Money, New Money etc. Deze zijn als je het mij vraagt, erg leerzaam en vooral erg leuk om te bekijken/luisteren! Naast mijn eigen wish list, komen er door deze info ook af en toe leuke aankooptips voorbij.

Zo heb ik nog vrij recentelijk het aandeel Salesforce (CRM) gekocht. Voor degene die het niet kent, Salesforce is een groot tech bedrijf in de data dienstverlening. Voor de eerste keer sinds 2006 hadden zij hun kwartaalomzetverwachting niet behaald. Dit zegt vooral veel over het bedrijf hoe goed ze het doen. Maar als het dan een keer niet goed is gegaan, wordt een bedrijf keihard afgestraft op de beurs met als gevolg dat het aandeel bijna 20% lager stond. Dit moment heb ik uiteraard aangegrepen om een pluk aandelen aan te kopen op de laagste stand van die dag. Dit doe ik aan de hand van grafieken bekijken en de candle sticks lezen. Dit is naast erg leuk, op zich niet moeilijk en kun je leren. Althans dat is mijn ervaring. Met name de day traders werken hier dagelijks mee. Vandaag, ongeveer een week later sta ik hiermee alweer 13% in de plus.

Hoe presteer ik t.o.v. de markt?

Op dit moment maak ik ongeveer 24% rendement op mijn gehele portefeuille. Dit betekent dat ik het goed doe. YDT (Year to date) doe ik het beter dan de S&P500 en de Vanguard All World! Dat maakt me best trots! Uiteraard ben ik me er ter dege bewust van dat de markt er momenteel goed voor staat. Daarentegen is het juist vaak in een goedlopende markt lastiger om winst te maken, omdat de aandelen dan relatief hoog of zelfs overgewaardeerd zijn en je daarmee vaak de hoogste prijs betaalt. Dit is de reden dat er ook veel mensen zijn die ondanks een goed lopende aandelenmarkt, veel verlies hebben gemaakt. FOMO (Fear of missing out) kan hier soms de oorzaak van zijn. Kortom laat dit een les zijn voor iedereen die wil gaan beleggen: er bestaat gewoon geen garantie met beleggen en het blijft gewoon een risico om je geld te verliezen!

Wanneer verkoop ik een aandeel?

De meeste bekende beleggers geven aan hun aandelen, mits tegen een goede lage koers gekocht, eigenlijk nooit te verkopen. Ook zijn er weer andere die adviseren om bij een structureel verlies van 10% je verlies te nemen en het aandeel te verkopen. Zo voorkom je dat het verlies te veel nadelige invloed heeft op je totale rendement. Dit laatste doe ik alleen als een bedrijf structureel slechte resultaten behaalt. en de koers van het aandeel alleen maar daalt. Als de toekomst er dan ook nog eens minder rooskleurig uitziet of er bijv. een juridisch conflict is ontstaan, dan wacht ik tot het aandeel weer op een -10% staat t.o.v. de mijn aankoopprijs en verkoop ik het aandeel. Tot op heden heb ik slechts één aandeel met verlies verkocht en dat is Just Eat Takeaway.com N.V. (TKWY). Voor nu blijkt dat ik hier goed aan heb gedaan.

Tot slot: Afgelopen vrijdag heeft de ECB aangekondigd dat de rente wordt verlaagd. Dit is doorgaans goed nieuws voor de aandelenmarkt, omdat het goedkoper wordt voor bedrijven om te gaan lenen. Dus zien zij vaak de mogelijkheid om weer meer te gaan investeren. Aan de andere kant is dit minder fijn nieuws voor de spaarders met hun geld op een spaarrekening. Zover ik heb begrepen uit het nieuws, heeft de eerste bank al aangekondigd haar rente te gaan verlagen. Voor mij persoonlijk is dit de overweging waard om meer te gaan beleggen, aaangezien het rendemen vermoedelijk hoger zal zijn (gebaseerd op de cijfers in het verleden) dan de rente op mijn spaarrekening. 

Bron: 7 juni 2024, BNR Beurs

Dit was de blogpost 'Hoe beoordeel je een aandeel zónder financiële expertise?'. Wil jij meer weten over beleggen of wil je beginnen met beleggen? Lees dan vooral de andere blogpost 'Waarom beginnen met beleggen makkelijk is!'. (klik op de rode link)

Ben je nog helemaal niet klaar met lezen? Lees dan ook eens de leuke blogposts in onze andere catergoriën op natasja-youngmi.com!

 

Liefs,

Natasja Young Mi

Disclaimer: Beleggen kent risico's en kosten. Je kunt je geld (deels) verliezen. Bovenstaande content betreft geen financieel advies. Schrijver is geen financieel expert noch professional. De content berust zich in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, ervaring, kennis en mening van de schrijver.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.