Last van een winterdip? 7 Tips die jou helpen de winter vrolijker door te komen!

Gepubliceerd op 7 oktober 2024 om 00:04

Voel jij je energieloos, somber of neerslachtig aan het eind van het jaar? Deze tips helpen jou tegen een winterdip!

Nu de laatste maanden van het jaar zijn aangebroken, worden de dagen korter omdat het eerder donker wordt. Niet iedereen kan even goed omgaan met deze seizoenswisselingen. Veel mensen hebben hier last van en ervaren de nodige klachten. Dit kunnen zowel fysieke als mentale klachten zijn. De klachten komen voor in lichte vorm, maar kunnen ook hevig zijn. In sommige gevallen lukt het niet iedereen (zelfstandig) om weer uit deze neerwaartse spiraal te ontsnappen en resulteert de winterdip in een (winter)depressie. Is er een oplossing? Dat gaan we jou vertellen aan de hand van 7 bruikbare tips!

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een periode tijdens de herfst en/of wintertijd dat je een gevoel ervaart dat je minder fijn in je vel zit. Je voelt je minder vrolijk, met regelmaat slecht gehumeurd, verdrietig evt. gepaard met huilbuien, gebrek aan energie, weinig zin om iets te ondernemen of weinig behoefte aan sociale contacten. Je kunt je neerslachtig voelen.

Wat is de oorzaak van een winterdip?

Ieder mens heeft (natuurlijk) daglicht nodig. Daglicht heeft invloed op je humeur en je lijf. Door de zon maak jezelf vitamine D aan. Dit zorgt voor sterkere botten en spieren én heeft ook invloed op je weerstand. De dagen worden van nature korter tijdens de herfst en winterperiode. Hierdoor is er minder daglicht en zon, dus maak je minder vitamine D aan! Heb je een gekleurde tot donkere huid, dan maak je van jezelf al minder vitamine D aan dan iemand met een lichte huid. Het is daarom belangrijk om dit, liefst dagelijks, aan te vullen met een supplement. Met name gedurende de herfst en winter.

Tijdens de koudere maanden zijn we vaker thuis en ondernemen we minder snel iets in het openbaar. Voor mensen die alleen zijn, met een kleine sociale kring, intovert of hooggevoelig zijn, zorgt deze periode vaak voor een extra confrontatie met zichzelf. De focus dat ze vaak alleen zijn, hetzij bewust of niet bewust, kan tot (een gevoel van) eenzaamheid leiden. Als je alleen woont of vaak op jezelf bent is er minder afleiding en kan je sneller gaan piekeren. Dit kan de nodige nadelige uitwerking hebben op de psyche. Hierdoor is deze groep extra gevoelig voor een winterdip. In het ergste geval kan het uitmonden in een winterdepressie. Ook als je een groot netwerk om je heen hebt, maar van nature erg introvert of hooggevoelig bent, kun je deze klachten sneller ervaren.

7 Tips die jou kunnen helpen om een winterdip te voorkomen

  1. Dagelijks routineplan - Omdat je vaak minder energie hebt en minder vaak zin hebt om iets te ondernemen, is het verstandig om een dagelijks plan op te stellen voor jezelf met activiteiten die je wilt/moet ondernemen. Liefst met het benoemen van een tijdstip, de zogenaamde 'stok-achter-de-deur'. Het is wetenschappelijk bewezen dat je eerder overgaat tot actie als je van te voren een plan hebt gemaakt en vooral als je het hebt opgeschreven. Je brein wordt dan alsware voorgeprogrammeerd om je lijf aan te sturen om tot actie over te gaan. Een dagelijks routineplan voorkomt dat je je terugtrekt, niets onderneemt en de gelegenheid krijgt om te veel na te denken en negatieve gedachten creëert.
  2. Een wandeling maken - Door steevast elke dag een wandeling te maken zorg je naast het aanmaken van vitamine D, ook dat je de stofjes dopamine en endorfine aanmaakt. Dopamine en endorfine zorgen ervoor dat je je gelukkig(er) voelt en minder moeite ervaart om elke dag naar buiten te gaan. Daarnaast zal frisse lucht je sowieso goed doen. Helemaal na een (duffe) lange werkdag. Uiteraard is (extra) beweging altijd goed voor je!
  3. Supplementen slikken - Het innemen van bepaalde supplementen kunnen bijdragen aan het voorkomen van een neerslachtig gevoel. Bijv. omega 3 vetzuren helpen bij klachten zoals een depressie en angst. Omega 3 heeft een positief effect op de aanmaak van serotonine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Omega 3 zit o.a. in visolie. Het advies is om wel te kiezen voor visolie (tabletten) met het MSC-keurmerk. Dit staat voor duurzame en eerlijke visvangst.
  4. Werkdag op kantoor - Sociale contacten zijn belangrijk. Door je regelmatig onder de mensen te bevinden voorkom je dat je in een isolement raakt. De Covid-periode is hét bewijs dat een gebrek aan sociaal contact kan zorgen voor een depressie. De mens heeft vanuit evolutionair aspect gewoon sociale contacten en relaties nodig om beter te functioneren. Ook na Covid zijn we met z'n allen nog steeds veel thuis gaan werken. Juist door één of meerdere dagen naar kantoor te gaan, zul je merken dat je je beter voelt. Bij je collega's kun je je verhaal doen, wordt er aandacht aan elkaar besteed, wordt er gelachen etc. Dus spring op die fiets, in de auto/trein op naar je werk! Het zal je zeker goed doen!
  5. Sporten, lachen en seks - Al deze activiteiten zorgen ervoor dat je lichaam het andere gelukshormoon (er zijn 3 gelukshormonen), endorfine aanmaakt. Endorfine heeft een pijnverlagende werking waardoor je o.a. minder stress en angst zult ervaren. Grote kans dat je een gelukkiger gevoel krijgt als één of alle activiteiten regelmatig worden herhaald. Er zit vast wel eentje tussen waar jij nu al blij van wordt!
  6. Jezelf trakteren/verwennen met iets leuks - Jezelf af en toe iets leuks gunnen waar je erg blij van wordt is altijd een goed idee! Helemaal als je wat down bent/je somber voelt. Ook op deze manier maak je gelukshormoon aan. Dus koop gewoon die leuke outfit, neem die coupe die je altijd al wilde bij de kapper of laat je huid lekker oppeppen door een schoonheidsspecialiste! Wedden dat je je daarna veel meer tevreden voelt en met een blijer gevoel naar jezelf in de spiegel kijkt!?
  7. Afspreken met een vriend/vriendin - Afspreken met een vriend of vriendin kan op jullie beiden een goede uitwerking hebben. Heb jezelf voldoende sociale contacten, dan kun je er ook eens overna denken om die ene vriend, vriendin, collega, broer of zus die alleen is of zich vaak terugtrekt, eens wat extra aandacht te geven. Vaak zullen zij juist niet het initiatief nemen om een ander te willen belasten met dat ze wat minder lekker in hun vel zitten of zich eenzaam voelen. We leven tegenwoordig in een vrij narcistische wereld. Daarom is het belangrijk zijn om eens wat vaker alert te zijn op de mensen om je heen en er eens voor een ander te zijn i.p.v. alleen de focus op jezelf te hebben. Zeker iets om een keer bij stil te staan....vooral in deze periode!

Dit was de blogpost 'Last van een winterdip? 7 Tips die jou helpen de winter vrolijker door te komen!'. Heb jezelf nog andere tips? Deel ze dan graag via een reactie hieronder zodat je anderen kunt helpen als ze last hebben van een winterdip!

Merk je dat je huid ook is veranderd in de herfst/winter? Lees dan ook zeker de blogpost 'De béste tips voor je huid in de herfst!' (klik op de rode link)

Wandelen is ontzettend goed voor je. Vind jij het lastig om meer te bewegen? Lees dan hoe je meer stappen kunt zetten op een dag in de populaire blogpost op natasja-youngmi.com '10 Gewoontes om mee te beginnen om je stappendoel per dag te bereiken!'

Disclaimer: bovenvermelde content berust in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, eigen ervaring, kennis en/of mening van de schrijver.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.