Kantoorbaan? Zó blijf je fit!

Gepubliceerd op 18 maart 2025 om 07:39

Hoe blijf je fit met een zittend beroep? Hoe zorg je voor voldoende beweging met een kantoorbaan? Met deze tips maak jij jouw zittend beroep gezonder!

We weten het allemaal: met een fit lijf is er meer kans om ons pensioen te halen zonder veel mankementen. Over het algemeen wordt er gedacht dat een kantoorbaan één van de minst belastende beroepen is. Het zou voor kantoormiepen vrij makkelijk moeten zijn om tot de respectievelijke AOW-leeftijd te werken. Maar is dat wel zo? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen gaan we de pro's en con's, oftewel de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Op deze manier weet jij wat je kunt doen om zo fit mogelijk te blijven ondanks een zittend beroep!

Pro's

  • Geen fysiek zwaar werk - Over het algemeen hoef je met een kantoorbaan geen zwaar fysiek werk te verrichten zoals het tillen van zware spullen. Daarnaast komt het ook weinig voor dat er gevaarlijk werk aan te pas komt. Hierdoor is het werk voornamelijk niet fysiek belastend en blijft je lijf gedurende je loopbaan vrijwel goed in tact.
  • Regelmatige werktijden - Je werkt tijdens de welbekende kantoortijden van 8.30 - 17.00 uur. Regelmaat en routine is goed voor je biologische klok. Op deze manier kun je in de meeste gevallen op dezelfde tijden eten en slapen. Zo komt je lichaam beter tot rust en herstel.
  • Geen geluidsoverlast - Ok, op die ene luidruchtige schaterlachende collega na dan. Over het algemeen zijn er geen harde geluiden op kantoor die schadelijk zijn voor je gehoor. Weinig geluidsoverlast voorkomt klachten zoals oorsuizen, ook wel tititus genoemd. Kijk overigens wel uit met de het geluid via oordoppen/airpods! Want deze kunnen sneller voor gehoorbeschadiging zorgen dan jij waarschijnlijk denkt.
  • Niet in aanraking met giftige stoffen - Als het goed is kom je op jouw kantoor niet in aanraking met onveilige stoffen. Dit zorgt dat je longen en luchtwegen schoon blijven, mits je niet rookt en het pand zich bevindt in een vrij schone leefomgeving uiteraard.
  • Mogelijkheid om thuis te werken - De meeste werkenden ervaren thuiswerken als minder stressvol, vinden het fijn dat er geen reistijd aan te pas komt en dat er over het algemeen minder prikkels zijn thuis. Op deze manier zorgt het thuiswerken voor een goede stressbalans. Ook is de vaatwasser uitruimen of dat wasje snel even ophangen toch wel erg handig op een thuiswerkdag!

Con's

  1. Weinig beweging - Door een zittend beroep beweeg je helaas veel minder op een dag. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën verbrandt dan je waarschijnlijk inneemt met als resultaat dat je aankomt in gewicht op den duur. Het is niet voor niets dat mensen met een kantoorbaan aangeven dat ze gedurende de jaren wat kilo's erbij hebben gekregen. Daarnaast is weinig beweging en een langdurig zelfde houding niet bevorderlijk voor je bloedsomloop en darmen. Hierdoor is de kans op spataderen en buikklachten groter bij een zittend beroep.
  2. Lang in aanraking met blauw kunstlicht (van computerscherm) - Bij de meeste kantoorbanen zit je voornamelijk heel wat uren achter elkaar achter een computerscherm. Ook ben je vaak de hele dag aan het scrollen. De combi blauw kunstlicht en het continue moeten scherpstellen van je ogen, zorgt ervoor dat je zicht minder scherp wordt. In veel gevallen mondt dit uit in de noodzakelijke aanschaf van een bril op den duur. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan blauw kunstlicht er toe leiden dat je 's nachts niet goed in slaap kunt komen omdat dit de aanmaak melatonine verstoort. Wist je dat je ook pigmentplekken kunt krijgen van veel blauw kunstlicht? Dus helaas heeft dit licht ook z'n weerslag op je huid.
  3. Slechte houding - Veel werknemers op kantoor, hebben een verkeerde zithouding achter hun bureau. Als je voor langere tijd in de verkeerde houding werkt, kan dit tot verschillende fysieke klachten leiden, zoals rug-  en neklachten. Ook het ontstaan van een muisarm is een veel voorkomend probleem. Wist je dat veel verzuim onder kantoorwerkers wordt veroorzaakt door fysieke klachten die ontstaan zijn door een verkeerde zithouding?
  4. Weinig frisse lucht - Helaas beschikken veel kantoorruimtes niet over de juiste ventilatie. Hierdoor ontstaat er vaak een te koud of te warm klimaat in de het gebouw. Ook kan er een gebrek aan voldoende zuurstof ontstaan als de lucht niet goed circuleert en er bijv. geen (zuurstofhoudende) planten in de ruimte aanwezig zijn. Halverwege de dag kun je dan een duf gevoel, zere keel of in het ergste geval hoofdpijnklachten ervaren. Vooral medewerkers die met luchtwegproblemen kampen, ervaren meer klachten op kantoor dan thuis.
  5. Veel (externe) prikkels - Het leuke van een kantoor is dat er vaak veel collega's zijn. Hetgeen in veel gevallen voor veel gezelligheid zorgt en een leuke werksfeer creëert. Een nadeel is dat al deze collega's bij elkaar zorgen voor nog al veel rumoer en afleiding. Denk maar eens aan al die gesprekken die je (on)bewust meekrijgt of die collega die een teamsmeeting heeft naast jou op dezelfde werkplek. Misschien zul je het in eerste instantie niet zo ervaren, maar al deze prikkels vergen veel energie in combi met het concentratievermogen dat het eist en kunnen de reden zijn dat je na een lange kantoordag helemaal bekaf bent.

Tips om fit te blijven!

  1. Blijf tussendoor in beweging - Wil je liever geen spataderen? Dit doe je door vaker de trap te nemen, af en toe wat vaker naar het toilet te gaan, drinken te halen of even naar die collega lopen om wat te bespreken. Een extra toilet bezoek is sowieso goed voor je blaas/prostaat en je darmen. Niet vergeten: goed je handen wassen, want een gezamenlijk toilet betekent vaak ook meer e-coli (poep)bacteriën. Hier kun je erg ziek van worden.
  2. Ga naar buiten voor frisse lucht - Voor de meesten is het erg verleidelijk om te blijven lunchen achter het bureau. Toch is het aan te raden om even naar buiten te gaan tijdens de lunchpauze. Die frisse lucht zorgt voor zuurstofrijke longen en lekker wat beweging. Ook zorgt er even tussenuit gaan voor de juiste ontspanning. Wedden dat je je daarna weer veel beter kunt concentreren?!
  3. Zorg voor voldoende hydratatie - De lucht die circuleert op kantoor is vaak erg droog. Dit zorgt voor een droge huid, maar ook een brainfog of zelfs hoofdpijn. Je doet er daarom verstandig aan om goed te drinken gedurende de dag. Natuurlijk gaat de voorkeur naar (bron)water. Tegenwoordig heb je van die handige fancy waterbottles. Ze staan ook nog eens erg trendy op je bureau of bij je outfit!
  4. Neem je eigen lunch en snacks mee - Op de meeste kantoren is wel een snackautomaat aanwezig. Natuurlijk is deze altijd handig als je halsoverkop snel van huis bent vertrokken zonder eten mee te nemen. Helaas is de keuze niet altijd reuze, vooral niet wat gezonde(re) opties betreft. Ook ligt het halen van dat lekkere warme saucijzenbroodje zo sneller op de loer in de pauze. Neem daarom bij voorkeur je eigen eten mee. Dit zal in de meeste gevallen vast een gezondere keuze zijn.
  5. Neem een micro-pauze - Misschien heb je er nog niet vaak over gehoord, de micro-pauze is een kort moment om even de benen én je rug te strekken. Een kort loopje naar het koffieapparaat zorgt ervoor dat je even weg bent van je scherm en voor wat rust. Na deze korte pauze, kun je er vaak weer fris tegenaan en kun ben je weer meer gefocust.
  6. Een sta-bureau - Je ziet ze steeds vaker, het sta-bureau. Door staand te werken, wél in de juiste houding natuurlijk, is er minder kans op fysieke klachten. Voorheen waren het alleen de medewerkers die rugklachten hadden die eentje konden bemachtigen via een Arbo-arts. Maar tegenwoordig zie ze met regelmaat dat fitgirls eentje voor thuis hebben aangeschaft. De échte fanatiekeling die heeft ook nog een loopband onder het bureau geplaatst, om zo die welbekende 10.000 stappen aan te tikken! Tip: werk je met een laptop? Dan kan het aanrecht in je keuken ook fungeren als sta-bureau! Let wel of het keukenblad de juiste hoogte heeft voor jouw lengte. 

Bonus tip

Dan als laatste de bonus tip. Bij fit zijn hoort ook mentale gezondheid. In de veel gelezen blogpost 'Last van een winterdip? 7 Tips die jou helpen de winter vrolijker door te komen!' is dit ook al aangekaart. Sociale contacten zijn ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid. Werk je veel thuis? Plan dan zeker een (extra) dag op kantoor. Op deze manier ben je lekker even uit je eigen thuisomgeving en onder de mensen. Wordt er hopelijk aardig wat gelachen en kun je aan die ene collega met wie je veel optrekt, je verhaal kwijt of juist een steun zijn voor die collega met wie het even niet zo goed gaat. Is het kantoor in het centrum gevestigd? Dan kun je in de pauze die boodschappen doen bij de winkels die je niet dicht bij huis hebt. Zo zet je daarnaast wat extra stappen op een dag waarbij je vrijwel alleen maar op je kont zit! Fijne bijkomstigheid is dat alles bijelkaar zorgt voor stressverlaging ondanks je drukke werkdag. Je doet er dus echt goed aan om een aantal dagen per week naar kantoor te gaan!

Dit was de blogpost 'Kantoorbaan? Zó blijf je fit!'. Hopelijk ben je gemotiveerd geraakt om ook met een zittend beroep lekker fit te blijven. Wil je graag zoveel mogelijk stappen zetten op een dag? Lees dan ook zeker onze zeer populaire blogpost '10 Gewoontes om mee te beginnen om je stappendoel per dag te bereiken'. Uiteraard is ontspanning ook erg belangrijk naast je job. Want met een kantoorbaan sta je continue aan. Mentaal vraagt dit enorm veel van je. In de post 'Waarom een me-time dagje jou goed kan doen!' lees je alles om zo goed mogelijk te ontstressen. Dat wil jij toch ook!?

Disclaimer: bovenvermelde content is enkel gebaseerd op een verwijzing naar, eigen ervaring, kennis en/of mening van de schrijver. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.