Waarom alleen buikspier training niet zorgt voor een strakke buik!

Gepubliceerd op 3 juni 2024 om 00:00

Wil jij weten hoe je een platte buik krijgt? Of wil jij meer zichtbare buikspieren? Met deze simpele tips kun jij buikvet kwijtraken zónder hier al te veel voor te hoeven doen!

Met de zomervakantie in aantocht, krijgen veel mensen opeens de drang om toch maar iets aan hun lijf te doen. Een plattere of strakkere buik is wat de meeste mensen dan graag willen. Naast wat kilo's afvallen, is dit dan ook waar de meesten mee aan de slag gaan. Al snel komt men erachter dat deze klus lastiger is dan men in eerste instantie dacht. Helaas blijkt dan ook nog eens dat de periode die er nodig is om een effectief resultaat te behalen, langer is dan de tijd die er nog is. Kortom men is te laat. Om te voorkomen dat jij te laat begint nemen we vandaag al alle relevante info samen door, zodat jij alvast kunt beginnen met het creëren van een strakkere buik. Laat die summer body maar komen!

Wat is de oorzaak van een slappe of bolle buik?

  • Te veel vet op en rondom je buik - Door structureel te veel calorieën in te nemen dan je nodig hebt, zullen vet en koolhydraten zich opslaan in je lijf in de vorm van een extra vetlaag. Een vetlaag van zichzelf is niet strak. Bij te veel buikvet voelt dit wat blubberig en zacht aan. Daarnaast zijn je buikspieren minder zichtbaar als hier een laag vet overheen zit. 
  • Ongetrainde buikspieren - De buikspieren functioneren o.a. als beschermhuls van je organen. Als je deze weinig tot niet traint, zullen deze niet echt sterk en groot zijn. Hierdoor gaat alles wat (naar voren) hangen, omdat de spieren niet sterk genoeg zijn om dit tegen te drukken.
  • Voeding die zorgt voor een opgeblazen buik - Je hoort het wel vaker dat mensen ondanks dat ze ervan alles aan doen, toch een bolle buik behouden. Vaak voelt de buik dan ook wat pijnlijk aan. Als dit het geval is, kan iets anders de oorzaak zijn zoals een glutenallergie, een prikkelbare darm of een darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Symptomen: doordat het voedsel niet goed kan worden verwerkt, komen er bepaalde gassen vrij in de darmen. Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel/bolle buik. Mocht dit herkenbaar zijn, dan is het wellicht raadzaam om de huisarts te bezoeken.
  • Veel vocht vasthouden - Met name rond de menstruatie kunnen vrouwen extra vocht vasthouden. Ook kan te veel zout zorgen voor het vasthouden van vocht in je lichaam. Over het algemeen hoopt het vocht zich op rond je buik, benen en in je gezicht. Een lymfedrainage massage is dan een goede oplossing. Deze massage zorgt voor de afvoer van overtollig vocht door een speciale techniek. Je ziet tegenwoordig dat veel bekende sterren dit wekelijks laten doen. Het resultaat: een plattere buik, slankere benen en een minder vol gezicht. Een lymfedrainage massage kun je bij veel schoonheidssalons laten doen.
  • Verkeerde lichaamshoudingWist je dat een goede rechte houding ook invloed heeft op een platte buik? Ga maar eens wat ingezakt staan door je schouders naar voren te hangen. Je zult zien dat je buik door deze houding ook gelijk boller en dus minder plat lijkt. Bovendien is een goede houding ook essentieel om andere lichaamsklachten zoals rug en nekklachten te voorkomen. Mocht je last hebben van een verkeerde houding, dan kun je hiervoor naar een fysiotherapeut gaan. Deze leert jou de beste tips and tricks om je houding te verbeteren.

Hoe krijg je een strakkere buik?

Voor het creëren van een strakkere buik komen 2 hoofdzaken aan bod:

  • Het zorgen voor zo weinig mogelijk vet op en rondom je buik.
  • Het groter en sterker maken van de buikspieren.

Een goed voorbeeld hiervan zijn atleten. Het is vaak te zien dat atleten, met name die van de lange afstanden, geen of maar weinig vet op hun buik hebben. Doordat deze atleten vele lange kilometers afleggen tijdens het (dagelijkse) trainen (lees: veel minuten/uren actief bezig zijn), worden er veel reserves oftewel vet van hun lichaam verbrand. Daarnaast zorgt de specifieke manier van bewegen dat deze sporters continue gebruik maken van hun buikspieren. Doordat de buikspieren steeds worden aangespannen tijdens het trainen, worden er op deze manier grotere en sterkere buikspieren gecreëerd. De combi weinig vet en grotere sterke buikspieren zorgt voor een platte, gespierde, slanke buik. Een nog beter voorbeeld hiervan zijn de atleten die korte en snelle afstanden afleggen. Door de krachtige inspanning die deze sporten vergen, komt er nog meer focus op de buikspieren met als resultaat de welbekende sixpack. Bij de vrouwelijke sporters kan het zelfs mannelijk ogen, omdat de taille van deze vrouwen verdwijnt.

Foto: Freepik

Hoe zorg je voor zo weinig mogelijk vet op en rond je buik?

Op deze vraag weet vrijwel iedereen het antwoord: zorgen dat voeding en beweging in balans is én blijft! Maar voor degene die heeft geconstateerd dat de vetlaag toch wat aan de dikke kant is, geldt in eerste instantie dat er nog meer bewogen zal moeten worden en minder (calorierijk) voedsel zal moeten worden gegeten. Kortom eerst (wat) afvallen is in dit geval een must! In de blogposts 'Waarom snoepen jou kan helpen bij afvallen' en 'De 10 béste tips om vakantie kilo's te voorkomen' leer je alle tips and tricks om dit tot een succes te kunnen brengen.

Toch is het niet nodig om jezelf vanaf nu te veranderen in een topatleet. Door een aantal keren per week te sporten (hetzij in de gym of thuis) kom je al heel ver door beweging en voeding is balans te houden. Hou je niet van sporten, dan is het uiteraard belangrijk om wel voldoende te bewegen. Wandelen heeft dan de voorkeur boven fietsen als je meer buikspieren wil. Met wandelen gebruik je namelijk meer je buikspieren dan met fietsen. Bij fietsen ligt de nadruk meer op de beenspieren. Met elke dag 30-60 minuten wandelen bereik je het meeste effect. 

Hoe maak je je buikspieren groter en sterker?

Het groter en sterker maken van je buikspieren doe je door middel van het trainen van deze spieren aan de hand van bepaalde gerichte oefeningen. Spieren hebben herhaling maar ook rust nodig om te groeien. Daarom is het noodzakelijk om een oefening per spiergroep te herhalen. Echter is veel herhaling achterelkaar van dezelfde oefening niet beter dan een aantal herhalingen. Veel herhaling zorgt namelijk niet voor een plaatselijke verbranding van vet. Van een diplomeerd personal trainer (CIOS) destijds, heb ik geleerd dat 2-3 setjes van minimaal 15 herhaling per spiergroep voldoende is. Dit heb ik tot nu toe dan ook altijd aangehouden. Ook komt dit in onderzoeken die hiernaar zijn gedaan naar voren.

Welke buikspieren zijn er en kun je het beste trainen voor een gespierde(re) buik?

Je buik bestaat uit meerdere buikspieren:

  • De rechte buikspier - Dit is de grootste en over het algemeen de meest sterke buikspier. Deze spier is verantwoordelijk voor de zogenaamde 'sixpack of wasbordje'!
  • De dwarse buikspieren - Deze spieren bevinden zich aan de binnenkant en hebben als functie om je organen te beschermen. De dwarse buikspieren vormen als ware een schild over je organen. Het is belangrijk om deze spiergroep niet over te slaan. Deze spieren zorgen er ook voor dat je houding beter kan worden met andere woorden de core van je lijf. 
  • De schuine buikspieren - Schuine buikspieren bevinden zich aan de zijkanten van je buik. Deze zorgen er o.a. voor dat je je lichaam kunt draaien. Hoe meer je deze spieren traint, des te rechter wordt je lijf van vorm. Voor de vrouwen die trots zijn op hun zandloper figuur, is het advies om deze spieren niet te actief te trainen.

Wat heb ik gedaan om een gespierde buik te krijgen?

Als puber was ik al gefascineerd door vrouwelijke atleten en bekende sterren met een hele gespierde buik. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik al sinds mijn 16e buikspieren train. Waar ik vroeger nog meerder keren per week een buikspierenkwartiertje deed, is dit tegenwoordig veranderd in een wekelijkse 10 minuten. Ook met alleen 10 minuten per week kun je al tot een heel mooi resultaat komen. Wél is het belangrijk dat je hier consequent in blijft. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je alle andere besproken punten niet overslaat. Ik ben er van overtuigd dat het voor iedereen mogelijk is om een strakkere buik te krijgen én voor degene die het graag wil, het zelfs mogelijk is om een hele gespierde buik te krijgen met deze tips. Ik ben bijna 50 jaar en heb een kind in mijn buik gehad. Het enige wat je nodig hebt is discipline. Dit is iets wat iedereen kan ontwikkelen en valt onder het creëren van een bepaalde mindset. Als het mij lukt dan lukt het jou ook! 

Foto: Natasja Young Mi

Mijn favoriete buikspieroefeningen (slechts 10 minuten per week)!

  • Crunches (2 x 15 herhalingen)
  • Zijwaartse crunches (2 x 15 herhalingen)
  • Reverse crunches (2 x 15 herhalingen)
  • Leg raises (2 x 15 herhalingen
  • Fietscrunches (2 x 15 herhalingen)
  • The crab (60 seconden)
  • The plank (60 seconden)

Van alle genoemde oefeningen kun je voorbeelden terugvinden online bijv. op YouTube, Tiktok etc.

Dit was 'Waarom alleen buikspier training niet zorgt voor een strakke buik!'. Meer bewegen is één van de tips om buikvet te verliezen. Lees meer hierover in de blogpost '10 Gewoontes om mee te beginnen om je stappendoel per dag te bereiken'.

 

Liefs,

Natasja Young Mi

Uiteraard zijn we erg benieuwd wat je vond van deze blogpost? Laat het graag weten via een reactie hieronder. Ben je enthousiast? Deel de blogpost dan via één van de social media buttons onderaan de pagina.

Disclaimer: bovenvermelde content berust in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing, eigen ervaring, kennis en mening van de schrijver.

Reactie plaatsen

Reacties

Wilfra
9 maanden geleden

Super tips!
👌👏🏼😘